Nederlands | Français Belgium

Fleet Prevention Newsflash

Frankrijk! Wijn, kaas en… het vignet!

Gaat u deze zomer op vakantie naar Frankrijk, en gaat u met de wagen? Of rijdt u door la douce France naar uw vakantiebestemming in Spanje, Portugal, Zwitserland, Italië of elders? Denk er dan aan dat Frankrijk in verschillende steden een ecovignet heeft ingevoerd. Stap dus zeker niet in uw auto vooraleer u de informatie over het Franse vignet hieronder gelezen heeft.

CRIT’Air Ecovignet
Op 1 juli 2016 lanceerde Frankrijk het ecovignet CRIT’Air. Deze milieusticker bestaat in 6 verschillende categorieën en kleuren, naargelang het jaar van inschrijving, de energie-efficiëntie en de emissie-uitstoot van uw wagen. Het doel is drievoudig:

  • Op korte en lange termijn de emissies en luchtverontreinigende stoffen verminderen
  • Recente, energie-efficiënte voertuigen promoten
  • Oudere, vervuilende voertuigen zoveel mogelijk weren

Voor wie is zo’n ecovignet bedoeld?
Vanaf 1 juli 2017 zal het ecovignet verplicht zijn in de steden Parijs, Lyon, Straatsburg, Rijsel en Grenoble, maar niet overal! Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee zones:

  • Zones waar beperkt verkeer is toegestaan of de zgn. zones à circulation restreinte (ZCR): vignet verplicht tijdens de door de stad opgegeven uren.
  • Luchtkwaliteitszones of de zgn. zones de protection de l’air (ZPA): vignet alleen verplicht tijdens bepaalde vervuilingspieken.
In Parijs is het ecovignet in de zones met beperkt toegestaan verkeer verplicht van maandag tot vrijdag, telkens van 8 uur tot 20 uur.

Goed om te weten!
Denk eraan dat het hele Parijse grondgebied wordt beschouwd als ZCR, behalve de périphérique, het Bois de Vincennes en Bois de Boulogne. Het is dus mogelijk om de Parijse périphérique te gebruiken zonder vignet.

In andere steden zoals Grenoble en Lyon zijn de ZCR de historische centra. In Rijsel en Straatsburg wordt het vignet pas verplicht vanaf de maand september 2017. Het is niet ondenkbaar dat andere steden het vignet in de nabije toekomst ook zullen introduceren.

Via deze link vindt u alle verschillende geklasseerde zones per stad. (https://www.crit-air.fr/fr/informations-sur-la-vignette-critair/zones-environnmentales-en-france.html)

Waar koop ik het ecovignet CRIT’Air?
Voor voertuigen die zijn ingeschreven in België kan het vignet online worden besteld via de volgende link: https://www.certificat-air.gouv.fr/fr/demande-ext/cgu (Frans) of https://www.certificat-air.gouv.fr/en/demande-ext/cgu (Engels). Een Nederlandstalige versie van de site is (nog) niet beschikbaar.
Vraag uw vignet tijdig aan! Want het duurt ongeveer 30 dagen voor u het vignet ontvangt.

Wat zijn de straffen voor wie zonder vignet rondrijdt?
Alle voertuigen zonder ecovignet CRIT’Air zullen worden beboet. Deze boete bedraagt 68 euro voor personenwagens en 135 euro voor vrachtwagens en autocars.

Prijs
Voor voertuigen die zijn ingeschreven in België kost het vignet 4,80 euro, inclusief postkosten.

Goed om te weten!
Bestuurders van een leasingwagen kunnen hun vignet rechtstreeks naar hun persoonlijk adres laten sturen.

Praktisch

  • Bevestig uw vignet rechts onderaan op de voorruit.
  • U hoeft het vignet niet jaarlijks te vernieuwen. Het vignet blijft geldig zolang u met dezelfde wagen blijft rijden.