Finland
Valtioiden välisen konfliktin todennäköisyys on nyt korkeimmillaan kylmän sodan jälkeen

Valtioiden välisen konfliktin todennäköisyys on nyt korkeimmillaan kylmän sodan jälkeen

 

Vakuutusmeklari ja riskienhallintayritys Aon on nostanut 17 maan riskiarviota julkaisemallaan kansainvälisellä riskikartalla.

Valtioiden, jopa suurvaltojen, välisen konfliktin todennäköisyys on nyt korkeimmillaan sitten kylmän sodan. Polarisaation lisääntyminen kehittyneiden demokratioiden poliittisissa, taloudellisissa ja sosiaalisissa asioissa on osaltaan heikentänyt maailmanlaajuista turvallisuutta.


Poliittinen väkivalta sekä poliittiset riskit kasvavat maailmanlaajuisesti. Tähän on syynä geopoliittiset jännitteet, liberaalin demokraattisen hallinnon heikkeneminen sekä pitkäaikaisten konfliktien jälkivaikutukset ympäri maailmaa. Kasvava geopoliittinen kilpailu ja heikko johtajuus kansainvälisessä diplomatiassa ovat lisänneet aseellisten konfliktien riskejä viime vuoden aikana.

Suomen riskiluokitus nousi erittäin matalasta matalaksi arvioitaessa poliittista väkivaltaa. Jo kolmena vuotena peräkkäin useamman maan riskiarviot ovat kohonneet (17) kuin laskeneet (6). 46 maan tai alueen riskiluokitus on arvioitu nyt korkeaksi tai vakavaksi edustaen 22 prosenttia koko maailmasta.

  • Riskit kasvaneet: Valko-Venäjä, Bosnia ja Hertsegovina, Tšekki, Etiopia, Suomi, Honduras, Makedonia, Myanmar, Pohjois-Korea, Norja, Puola, Slovakia, Etelä-Korea, Espanja, Togo, Trinidad ja Tobago, Venezuela
  • Riskit pienentyneet: Angola, Gambia, Kenia, Madagaskar, Portugal, Zimbabwe 

– Poliittisella väkivallalla tarkoitetaan tapahtumia aina lakosta terrorismiin. Perinteisissä omaisuusvakuutuksissa on katettu lakko, mellakka ja sisäinen levottomuus. Vakavammat tapahtumat, kuten vallankumous, kapina, vallankaappaus, sisällissota tai sota, eivät ole katettuina omaisuus- tai terrorismivakuutuksissa. Poliittiselle väkivallalle on omat vakuutustuotteensa ja -markkinat, Aonin Director Kari Willgren sanoo.

Organisaatiot voivat varautua poliittisen väkivallan seurauksiin muiden muassa vakuutuksilla. Turvan kattavuutta arvioitaessa tulee olla tarkkana. Poliittisen väkivallan seurausten riskin kasvaessa myös vakuutusturvan on syytä seurata mukana.


Terrori-iskujen määrä kaksinkertaistui länsimaissa vuonna 2017


Terrori-iskujen määrä nousi vuoden 2016 96 iskusta 204 iskuun vuonna 2017. Uhrien määrä pysyi samalla tasolla (1092 vuonna 2017) tarkoittaen, että iskujen kuolettavuus on pienentynyt.

Islamistisen tasavallan aiheuttama uhka on vähentymässä, mutta ei vielä täysin väistynyt. Isis teki vuonna 2017 terrori-iskuja 29 maassa, viidessä eri maanosassa. Maiden määrä oli sama kuin vuonna 2016. Kuitenkin Isisin globaali vaikutusalue on nyt saavuttanut huippunsa. Vaikuttaa todennäköiseltä, että maiden määrä, joissa se kykenee tekemään iskuja tai inspiroimaan muita iskuihin, laskee vuonna 2018.

Turismi on erittäin houkutteleva kohde terroristijärjestöille. Siksi matkailualalla on hallittava terrorismin lisääntymisestä aiheutuvia riskejä. Vuonna 2017 tehtiin maailmanlaajuisesti ainakin 35 iskua, jotka kohdistuivat suoraan matkailualalle kriittisiin kohteisiin. Näitä olivat esimerkiksi hotellit, lomakohteet, yökerhot, siviili-ilmailu ja turistien suosiossa olevat nähtävyydet. 


Kiinan merkitys kauppajättinä nousee


Viime vuonna poliittiset riskit lisääntyivät 11 maassa. Vain kahdessa maassa poliittisen riskin uhka pieneni. Poliittisten riskien pysyvyyttä vahvistavat poliittinen väkivalta sekä hankintaketjujen häiriöt ja ne vaikuttavat negatiivisesti heikkojen maiden talouteen.

Aasian maiden kaupallisten yhteyksien painopiste on siirtynyt Yhdysvalloista kohti Kiinaa etenkin viime vuoden aikana. Tämä johtuu Kiinan taloudellisesta kehityksestä ja sen noususta maailman kauppajättinä. Kiinan nousun vallitessa Aasian vienti Yhdysvaltoihin on laskenut kokonaisviennin noin 23 prosentista vuonna 2000 noin 12 prosenttiin viime vuosina. Samaan aikaan Aasian vienti Kiinaan enemmän kuin kaksinkertaistui viime vuosikymmenen aikana ja on tällä hetkellä 23 prosenttia.

Lähi-idässä sijaitsee tällä hetkellä maailman suurimpia riskialueita: Irak, Syyria, Jemen ja Egypti. Näiden alueiden epävakaus ja väkivalta ovat levinneet myös naapurimaihin, mikä vaikeuttaa kaupankäyntiä ja vähentää matkailua.

Raportti on luettavissa kokonaisuudessaan täällä.

Tutustu riskikarttoihin

Poliittisten riskien kartta 2018
Terrorismin ja poliittisen väkivallan kartta 2018


Aon on julkaissut vuoden 2018 riskikartat, jotka käsittelevät poliittista riskiä, terrorismia sekä poliittista väkivaltaa. Aon on laatinut riskikartat yhteistyössä Continuum Economicsin ja Risk Advisory Groupin kanssa. 

Lisätietoa
Kari Willgren, Director
[email protected]
+358 40 7222 821


Aon Finland on Suomen johtava yritysjohtajien neuvonantaja vakuuttamisessa, riskienhallinnassa sekä henkilöstöetuuksissa. Aon Finland suunnittelee ja ostaa suomalaisten yritysten riskeille rahoitusta vuosittain kymmenien miljardien eurojen arvosta. Vakuutusmeklarina Aon on vakuutusalan ammattilainen ja puolueeton asiantuntija, jonka avulla yritys voi tehostaa riskien sekä vakuutusratkaisujen hallinnointia. Aonin liiketoiminta on organisoitu maailmanlaajuiseksi verkostoksi, joka toimii 120 maassa 50 000 asiantuntijan voimin. Sen pääkonttori sijaitsee Lontoossa. Aon Finlandin liikevaihto oli vuonna 2016 12,6 miljoonaa euroa ja Aon Plc:n 11,6 miljardia dollaria.

 

Lisätietoja

Tilaa uutiskirje