Nederlands | Français Belgium

Flexibele Verloning en Bonusoptimalisatie


 

Vele van onze klanten vragen ons momenteel in de context van de COVID19-pandemie hen te adviseren om - waar mogelijk - kostenreductie voor hun bedrijf door te voeren. Daarom willen we ook u informeren over alternatieve mogelijkheden om de hoge kostenpost die Human Capital vormt, te drukken.

Naast de verschillende ondersteunende maatregelen van de Belgische overheid, zijn er immers ook een aantal ideeën die kunnen leiden tot een kostenreductie voor een bedrijf zonder dat dit ten koste gaat van de werknemersvoordelen. Dit situeert zich op het niveau van de vaste verloning, maar ook op dat van bonusplannen. En die inzichten willen we graag met u delen.

Welke alternatieven liggen binnen handbereik?

Er zijn een aantal alternatieve, fiscaal efficiënte manieren om een toekomstige bonus of een loonsverhoging te verrekenen. Heeft u bijvoorbeeld al overwogen om uw werknemers te voorzien van een privé-smartphone, bedrijfswagen, laptop, (e-)fiets, vervoersvergoedingen of andere zaken zoals verzekeringen of opleidingen? Deze elementen worden als waardevol geacht door medewerkers, maar kunnen vanuit het perspectief van taks en sociale zekerheid gunstiger zijn voor de onderneming dan normale betalingen in cash. Op het gebied van variabele verloningen zijn de bonusgroepsverzekering of ook het toekennen van optie-of warrantenplannen dan weer heel sterke alternatieven.

Hierbij is het belangrijk dat bij de implementatie van de oplossing een holistische aanpak wordt gevolgd. Dit kan door niet alleen de directe focus te hebben op de arbeidsrechtelijke, fiscale en sociale aspecten van het beloningspakket, maar ook de financiële afdeling vanaf het begin te betrekken bij de btw- en boekhoudkundige gevolgen van deze operatie. Achterliggend idee is immers om een kostenneutraal opzet te gaan voorzien voor de werkgever.

Veranderende wereld en behoeftes

Daarnaast stellen we vast dat de huidige coronacrisis in ijltempo veranderingen op de werkplek heeft teweeggebracht. Dit “Nieuwe Normaal” heeft zijn invloed en brengt nieuwe trends op gebied van mobiliteit, werken op afstand en duurzaamheid. Komt daarbovenop de vaststelling dat individuele behoeftes van werknemers evolueren in de loop van de carrière, en dat hieruit een vraag naar personalisering van het pakket volgt. Voor werkgevers ligt hier een belangrijke opportuniteit. Om zich te profileren als een sterke partij in de ‘war on talent’ kan het aanbieden van een performant cafetariaplan een wereld van verschil uitmaken.

Smartreward, een oplossing waarbij de administratie volledig uitbesteed wordt

Om werkgevers te helpen bij de ontwikkeling, implementatie en het beheer van zo’n plan, lanceerden wij de oplossing SmartReward, een flexibel verloningspakket dat de keuze laat tussen 28 voordelen opdat het juiste aanbod voor uw bedrijf wordt gerealiseerd.

Aon beschikt over een gecentraliseerd administratiecentrum dat het beheer van SmartReward voor zijn rekening neemt. Naast de in-take van de HR-gegevens, wordt op regelmatige basis data uitgewisseld met de verschillende providers en – cruciaal - met het payroll systeem van de werkgever in kwestie. Belangrijk hierbij is dat binnen SmartReward de relevante ervaring en expertise aanwezig is om met de onderscheiden loonsystemen in de Belgische markt integraties op te zetten. Verder is er ook een helpdesk aanwezig die ondersteuning biedt aan de gebruikers op het platform. De werkgevers kunnen het keuzeproces monitoren en verkrijgen relevante data en analytics, aangeboden via een eigen dashboardsysteem.

Zorg voor uw werknemers en ... voor uw bedrijf!

Heel wat bedrijven zijn zich bewust van de hierboven beschreven evoluties en ondernemen acties om hun reward-plannen momenteel aan te passen, in lijn met de markttrends van vandaag en morgen.

Neem gerust contact met ons op indien u meer informatie wenst of uw specifieke vragen te beantwoorden.