Nederlands | Français Belgium

Arbeidsongevallen

 

Technische werkloosheid in het kader van arbeidsongevallen

Verschillende bedrijven hebben sinds de uitbraak van het Corona-virus (COVID-19) in België een gedeeltelijke of volledige technische werkloosheid ingevoerd voor hun personeel. Hierdoor zijn duizenden werknemers momenteel technisch werkloos. Welke impact heeft deze maatregel precies in het kader van de arbeidsongevallenverzekering?

Wanneer een werknemer tijdelijk technisch werkloos is, is er een schorsing van de arbeidsovereenkomst en staat de werknemer bijgevolg niet meer onder het gezag van de werkgever. Een tussenkomst via de arbeidsongevallenpolis is in dat niet meer mogelijk vermits een arbeidsongeval moet overkomen zijn tijdens en door de uitvoering van de arbeidsovereenkomst.

Als de werknemer tijdens deze periode toch nog taken verricht voor rekening van zijn werkgever, zal in geval van schade, een onderzoek naar de feitelijke omstandigheden moeten uitwijzen of deze taken werden uitgevoerd onder het gezag van de werkgever. Als dat zou blijken, zal er dekking moeten verleend worden in het kader van de waarborg arbeidsongevallen (via verzekeraar of Fedris). Maar we willen erop wijzen dat zowel werknemer als werkgever beiden in overtreding zijn met de werkloosheidsreglementering in dergelijke situatie en sancties riskeren.

Kort samengevat:

1. De werknemers kunnen verzekerd zijn in geval van arbeidsongeval MAAR

  • De verzekeraar kan de kosten, in geval van schade, verhalen op de werkgever;
  • Fedris kan de kosten verhalen op de werkgever indien zij moeten tussenkomen;
  • Er kunnen sancties/boetes opgelegd worden door RVA – VDAB – mutualiteit – Fedris wegens het niet naleven van de sociale wetgeving.

2. Hoe kunnen de mensen verzekerd blijven onder de arbeidsongevallenverzekering?

  • De technische werkloosheid pas laten ingaan na het beëindigen van de arbeid die nog moet verricht worden in het bedrijf.
  • Opschorting van technische werkloosheid vragen indien er bepaalde taken moeten uitgevoerd worden.

3. Nuttige info:

  • Vraag raad aan uw sociaal secretariaat; zij zijn er om u in geval van vragen m.b.t. technische werkloosheid bij te staan!
  • Raadpleeg voorafgaandelijk uw arbeidsongevallenverzekeraar (via Aon) indien er bepaalde afwijkingen zouden plaatsvinden tijdens de technische werkloosheid!
 

Terug naar de overzichtspagina