Nederlands | Français Belgium

Kredietverzekering in corona-tijden

 

Door de economische impact van het Coronavirus (COVID-19), hebben veel bedrijven tal van vragen met betrekking tot hun betalingsrisico’s en de werking van hun kredietverzekering. Aon is in overleg met de verzekeraars om meer duidelijkheid te krijgen over de maatregelen die zij al dan niet plannen met betrekking tot de limietcapaciteit, de dekking en de werking van de polis. Door aanhoudend contact met onze klanten, de vakorganisaties en beroepsfederaties willen wij de bezorgdheden en noden van de bedrijven verzamelen en vertalen naar de verzekeraars én de overheid. Hierbij een overzicht van de meest prangende vragen :

Quid termijn voor melding achterstallige facturen? Kan er uitstel gegeven worden voor de melding van de niet betaling?

De verzekeraars actief op de Belgische markt hebben ingestemd met een algemene verruiming van de termijn voor melding van niet betaling. Met deze maatregel willen de verzekeraars voorkomen dat er schadegevallen gemeld worden op klanten die momenteel niet actief zijn. Tevens moet dit ook enige flexibiliteit creëren om afbetalingsplannen af te spreken met klanten.

Atradius, Coface en Euler Hermes hebben de in de polis voorziene termijn voor melding van onbetaalde facturen met 30 dagen verlengd.

Credendo (Short Term Non Eu) voorziet reeds in de Algemene Voorwaarden dat u een éénmalig uitstel van de betalingstermijn kan toestaan aan uw klant zonder voorafgaand akkoord. Indien de initiële krediettermijn en het uitstel samen meer dan 365 dagen zou bedragen of voor een bijkomend uitstel dient u case-by-case het akkoord te bekomen van Credendo.

Deze aanpassingen kunnen soelaas brengen, maar

  • Pas dit enkel toe voor klanten die effectief om uitstel vragen. Door een systematische toepassen van deze verruimde termijn zou u uw eigen cashflow of werkkapitaal onder druk kunnen zetten.
  • Vergeet de automatische dekkingsstop niet! Deze blijft behouden waardoor nieuwe leveringen naar de klant met een betalingsachterstand niet langer onder de dekking vallen
  • Hou er rekening mee dat bij een aantal verzekeraars de wachttermijn voor schadevergoeding ingaat vanaf de melding van de achterstallige betaling. Door de ruimere termijn te hanteren zal u dus ook langer op de eventuele schadevergoeding moeten wachten.

Zal de limietacceptatie op peil blijven? Of komen er bulkintrekkingen zoals tijdens de Bankencrisis in 2008-2009?

Alle verzekeraars willen een scenario als in 2008 – 2009 vermijden. Verzekeraars hebben veel ervaring opgedaan uit vorige crisissen (Bankencrisis 2008-2009, Brexit en de Corona-crisis in China/Azië) en vertrouwen erop hiermee de impact op de limitcapaciteit te kunnen beperken. Niet tegenstaande zullen bepaalde landen, sectoren en ondernemingen extra worden bekeken:

  • Landen zoals in eerste instantie Italië en Spanje.
  • Sectoren zoals luchtvaart, travel, retail, automotive, maar ook de textielsector gezien deze vaak gelinkt is met China/Azië. De voorbije maanden hadden de verzekeraars al wat extra aandacht voor de metaal-/staalsector, wat in de huidige context zeker bewaard zal blijven.
  • Ondernemingen die al zwakkere cijfers hadden zullen wellicht met een extra vergrootglas gevolgd worden.

Als verzekerde kan u natuurlijk ook een bijdrage leveren door zoveel mogelijk informatie te delen met de verzekeraar, bijvoorbeeld een overzicht van de openstaande facturen, welke zijn de lopende orders, wat is uw persoonlijke betalingservaring, …Hoe meer informatie er beschikbaar is voor de verzekeraar des te meer kan hij een beslissing nemen op maat van uw bedrijf en de relatie met uw klant. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de bestaande kredietlimieten maar is evenzeer toepasselijk voor de aanvraag van nieuwe kredietlimieten.

Om wat rust te brengen bij de verzekeraars kan het raadzaam zijn om als verzekerde zelf limieten te schrappen voor deze klanten waarmee u geen activiteiten meer verwacht. Hierdoor krijgen de verzekeraars een beter zicht op hun effectief risico waardoor de kans op bulkintrekkingen verkleind kan worden. Bij nieuwe limietaanvragen is het aan te raden een bedrag aan te vragen dat overeenstemt met de effectieve omvang van de transactie.

Mocht het nodig zijn kunnen wij u helpen met het aanleveren van limietenlijsten en het vaststellen van de prioriteiten rekening houden met de automatische rating van de verzekeraar (Atradius Buyer Rating, Coface DRA score, Euler Hermes Grade)

UPDATE 06/04/2020

Niettegenstaande onze inspanningen zien wij de laatste dagen toch dat een aantal verzekeraars behoorlijk snoeien in de kredietlimieten. Onder andere Atradius plant midden april een Buyer Rating review op de volledige portefeuille. Het valt te verwachten dat ook de andere verzekeraars gelijkaardige acties zullen opzetten. De impact en gevolgen van deze acties vallen momenteel niet in te schatten.

Gezien veel bedrijven vandaag op halve kracht (of minder) werken stellen deze limietbeperkingen misschien niet meteen een probleem, maar wat als de economie terug op gang komt? Zullen de verzekeraars dan bereid zijn de limieten te herstellen? In de beoordeling van nieuwe kredietlimietbehoeften zal het referentiekader van de verzekeraar niet beperkt mogen blijven tot cijfers of kwartaalresultaten. Er zal rekening gehouden moeten worden met de bredere context van de crisis.

Hierbij wil Aon een actieve rol spelen en wij nodigen u dan ook uit om uw bezorgdheden, noden of bedenkingen met ons te delen.

Terug naar de overzichtspagina