Nederlands | Français Belgium

Overheidssteun voor de kredietverzekeraars

 

In het kader van COVID-19 heeft overleg tussen de Belgische staat en de kredietverzekeraars geleid tot een ontwerpakkoord tussen beiden. Eind april 2020 werd concreet overheidssteun besproken door middel van een extra herverzekeringsprogramma. Het is nu wachten op de goedkeuring van de Europese Commissie.

Wat houdt het ontwerpakkoord concreet in? De Belgische overheid zal een deel van de toekomstige schadevergoedingen in het kader van COVID-19 ten laste nemen, en op die manier de Belgische kredietverzekeraars Atradius, Coface, Euler Hermes en Credendo ondersteunen. Het betreft schadedossiers gedurende de risicoperiode 2020, waarbij de oudste vervallen factuur dateert van na 27 maart 2020.

Ter compensatie verwacht de overheid dat de verzekeraars de economie zullen blijven ondersteunen en geen acties zullen ondernemen op de limieten op grond van de COVID-19 crisis. De kredietverzekeraar moet hetzelfde beoordelingsproces met dezelfde risicoparameters hanteren zoals die van toepassing was vóór 1 maart 2020. Een onafhankelijk auditkantoor zal de verzekeraars controleren en monitoren of de engagementen gerespecteerd worden.
 

Hoe komt dit de verzekerde ten goede?

  • Enerzijds verhindert dit alvast de verzekeraars om vanaf nu eenzijdige limietacties te lanceren.
  • Anderzijds engageren de verzekeraars zich om recente limietverlagingen of -intrekkingen (omwille van COVID-19) terug te draaien naar de situatie vóór 1 maart 2020. Dit herstel zal gebeuren indien er intussen geen negatieve informatie beschikbaar.
  • Enkele verzekeraars hebben de voorbije weken lijsten met limieten uitgestuurd en gevraagd naar noden en behoeften van de verzekerden. Die oefening was bedoeld om de globale risk exposure in verhouding te brengen tot de reële limietbehoefte. De verzekeraar hield maximaal rekening met die input, wat betekent dat de limietherziening is gebeurd in overleg. Verzekerden mogen in dat geval geen spontaan herstel verwachten gezien er in principe geen actuele behoefte is tot herstel. Verzekerden kunnen uiteraard, zoals ook werd aangegeven bij de start van die oefening, initiatief nemen om een nieuwe limietaanvraag te lanceren zodra ze nieuwe orders ontvangen.
  • De steunmaatregel geldt enkel voor Belgische ondernemingen die een polis onderschreven bij een Belgische kredietverzekeraar. Duitsland en Nederland hebben gelijkaardig steunmaatregelen uitgewerkt. Frankrijk greep terug naar de CAP/CAP+ oplossing zoals die tijdens de crisis van 2008-2009 bestond.

Hoe gaan de verzekeraars hier nu mee aan de slag?

  • Atradius : Is de eerste verzekeraar die reeds spontaan en proactief is gestart. Atradius zal zelf alle limietherzieningen die op hun initiatief werden verlaagd/ingetrokken sinds 1 maart 2020, herbekijken en herstellen waar mogelijk. Atradius verwacht deze klus te klaren in maximum 2 weken tijd. Mocht een dringend limietherstel nodig zijn, stellen we voor om zelf reeds een limietaanvraag te lanceren via Atrium met duidelijke verwijzing naar het herstel in het kader van de overheidssteun.
  • Euler Hermes & Coface : Beiden hebben nog geen duidelijk plan van aanpak en bekijken intern de verdere stappen. Ook hier adviseren we om dringende aanvragen reeds te lanceren via het online platform en telkens in de opmerkingenzone te verwijzen naar de overheidssteun.
  • Credendo STN : Heeft tot op heden geen bulk limietacties ondernomen. De oefening die is gebeurd, was in overleg met de verzekerde en was voornamelijk gericht enerzijds op de weinig gebruikte limieten en anderzijds op de buyers met de hoogste risicoprofielen.

Aarzel niet onze tussenkomst te vragen indien we jullie kunnen ondersteunen bij de negotiatie en het herstel van de limieten. Wij zullen mee monitoren dat de verzekeraars hun engagementen correct toepassen.

Terug naar de overzichtspagina