Netherlands

Veiligheid en continuïteit centraal in nieuwe normaal

 

Op basis van wereldwijd onderzoek heeft Aon in december 2020 regionale bevindingen en trends gedeeld over de reacties van organisaties op de coronapandemie. Het rapport ‘Helping Organizations Chart a Course to the New Better’ laat bovendien zien hoe organisaties zich aanpassen aan de opkomende long-tail risico’s (risico’s met een kleine kans, maar grote impact).

Weg naar economisch herstel na de coronapandemie

Vanaf juni 2020 heeft Aon wereldwijd tien Work,Travel and Convene coalities gelanceerd. Ruim 130 organisaties uit diverse sectoren onderzochten op lokaal niveau de problemen waar zij door de coronapandemie mee te maken kregen. Ook deelden zij belangrijke lessen, inzichten en best practices op de weg naar economisch herstel. In Nederland zijn de deelnemers naast Aon: Rode Kruis, Fonds Gehandicaptensport, Johan Cruijff ArenA, Zeeman, HDI Global SE (NL), Flynth, Royal HaskoningDHV, Zurich Benelux, ASN, Arcadis, EY, Broekman en Strukton.

Gezondheid, veiligheid en bedrijfscontinuïteit centraal

Iedere coalitie heeft een aantal lokale thema’s benoemd. In Nederland kwamen uit de gesprekken met onze coalitiepartners vier hoofdthema’s:

  • Gezondheid en veiligheid van medewerkers; bijvoorbeeld het opzetten van eigen testfaciliteiten.
  • Het belang van lokale oplossingen; m.n. een uitdaging voor multinationals.
  • Balans tussen compliance/ wet- en regelgeving en de continuïteit van de onderneming.
  • Vinden en houden van connectie met werknemers in deze tijd van thuiswerken.

Risicomanagement verandert door de coronacrisis

Uit het rapport blijkt dat bij veel organisaties als gevolg van de coronacrisis vier belangrijke veranderingen optreden:

  • Bijna 70% van alle organisaties wereldwijd schatten toekomstrisico’s door de coronapandemie anders in en bepalen hun prioriteiten daarom opnieuw. Er wordt meer gekeken naar de long-tail risico’s en naar preventie.
  • Meer dan 87% heeft de relaties met hun belangrijkste leveranciers aangehaald, om na een crisis beter en sneller te kunnen opstarten.
  • Meer dan 84% heeft nieuwe communicatielijnen en -protocollen opgezet in de eigen organisatie, maar ook met externe stakeholders in de private en publieke sector. Transparantie is daarbij een cruciale factor.
  • Het massale thuiswerken heeft het belang van veerkrachtige en vitale medewerkers benadrukt. Organisaties bekijken hun compensatie- en welzijnsprogramma’s opnieuw en er is meer aandacht voor de mentale gezondheid van medewerkers.

Op weg naar een nieuw normaal

Het interactieve rapport laat zien dat de gevolgen van long-tail risico’s verstrekkend kunnen zijn. Hierdoor zullen organisaties hun risico-strategieën en beheersmaatregelen opnieuw bekijken en hun organisatie hierop aanpassen. Goede richtlijnen en voldoende oefening helpen de impact van een incident of crisis te beperken. Voldoende veerkracht bij bedrijven en medewerkers draagt eraan bij dat zij klaar zijn voor het nieuwe normaal.

Download het rapport ‘Helping Organizations Chart a Course to the New Better'