Netherlands

Pensioenakkoord brengt historische omslag

 

De verschuiving naar een beschikbare premieregeling is een historisch feit in pensioenland. Van oudsher werd er in Nederland flink gespaard voor onze pensioenen in één grote spaarpot van meer dan 1.500 miljard euro. Nu wordt er gekozen voor een ander type contract. Met een ‘eigen’ pensioenvermogen wordt tegemoet gekomen aan toenemende arbeidsmobiliteit en door het meebewegen met de ontwikkelingen van de economie is het toekomstbestendiger.

Gaat iedereen er echt op vooruit?

Het is bijna te mooi om waar te zijn. Het lijkt erop dat iedereen er in het nieuwe contract op vooruit gaat. Het voordeel wordt onder meer bereikt door het eerder uitdelen (en ook eerder korten) en het beperken van de buffers die aangehouden worden. De jongeren krijgen een groter aandeel in zakelijke waarden en leggen daarnaast door de hogere premie meer in, wat uiteindelijk tot voordeel leidt. Alleen de toekomstige generaties; daar is een achteruitgang te zien. Pas over 20 jaar kunnen we zeggen of de belofte dat iedereen erop vooruit gaat ook is waargemaakt.

Geen impliciete herverdelingen

Iedereen krijgt dezelfde premie, deze wordt belegd en een ieder krijgt een individuele aanspraak op een deel van het collectieve vermogen. Ook wordt het beleggingsrendement toegespitst op de verschillende groepen binnen het pensioenfonds. Pensioen wordt daarmee transparanter en persoonlijker.

Aon voorziet uitdagingen

De invulling van alle nieuwe regelgeving moet door ieder pensioenfonds zelf verder worden opgepakt. Daarin voorzien wij als Aon nog wel de nodige uitdagingen. “Als tekorten uit het huidige systeem meegenomen worden naar het nieuwe systeem is ons inziens een aanpassing van de uitkeringen van de pensioengerechtigden nodig, om deze tekorten niet volledig ten laste van de jongere generatie te leggen”, zegt Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement’s Solutions “Daar wordt in de uitwerking en berekeningen volgens ons onvoldoende bij stil gestaan. Wij verwachten dan ook dat het invaren bij diverse pensioenfondsen alsnog tot pijnlijke maatregelen gaat leiden.”

Pensioencommunicatie is de grote uitdaging

Een cruciaal onderdeel voor het bewustzijn en de acceptatie van een nieuw contract voor deelnemers en werkgevers is de communicatie. “Wij pleiten voor goede communicatie en begeleiding van de deelnemers in de overgang naar het nieuwe systeem”, zegt Frank Driessen, “In het nieuwe systeem worden de risico’s voor de deelnemers groter en het is belangrijk dat de deelnemers goed begrijpen welke risico’s zij lopen en wat de gevolgen zijn voor hun pensioenuitkering.” Daarnaast moet helder worden hoe de bestaande rechten worden ingevaren en wat dat voor de deelnemers betekent.

 

Webinar ‘Wat u moet weten over het pensioenakkoord’

Om ervoor te zorgen dat u goed bent voorbereid op het nieuwe pensioenstelsel, praten wij u graag bij over de laatste ontwikkelingen en wat dit voor u betekent. Tijdens het webinar ‘Wat u moet weten over het pensioenakkoord’ nemen we de belangrijkste punten uit de hoofdlijnennotitie met u door en bespreken we welke concrete acties er van u verwacht worden.

Meld u nu aan

Wilt u binnen 1 uur op de hoogte zijn van de concrete gevolgen van het nieuwe pensioenakkoord? Meld u dan nu aan voor ons webinar. U kunt deelnemen op donderdag 2 juli (van 9:00 uur tot 10:00 uur) en dinsdag 7 juli (van 14:00 uur en 15:00 uur).

Naar de aanmeldpagina