Netherlands

Aon test hoog geautomatiseerde auto’s op RDW-testbaan Lelystad

 

Test brengt verzekeringsoplossing zelfrijdende auto stap dichterbij

Rotterdam, 30 oktober 2015 - De techniek van hoog geautomatiseerde auto’s dient zich in rap tempo aan. De risico’s en kansen op het gebied van verkeersveiligheid van auto’s die voorzien zijn van vergaande rijondersteuning, zoals Adaptive Cruise Control en Lane Keeping, zijn echter nog niet volledig duidelijk. Verzekeringsmakelaar en risicoadviseur Aon testte daarom samen met de partners Royal HaskoningDHV, Business Lease Nederland en Prodrive Training deze week twaalf hoog geautomatiseerde auto’s van verschillende merken op de testbaan van de RDW in Lelystad.

Analyse van de testresultaten brengt de risico’s en kansen beter in kaart en draagt bij aan betere aansluiting van wet- en regelgeving, waardoor ook verzekeringsoplossingen een stap dichterbij komen. Nederland heeft daarin een bijzondere positie: Minister Schultz van Haegen neemt het initiatief op innovatieve mobiliteit door een actieve en internationaal leidende rol te spelen bij de introductie van zelfrijdende auto’s op de openbare weg.

Veiligheidspakket voor leaserijders
Aon en zijn partners gebruiken de testresultaten daarnaast om ook werkgevers aan te spreken op hun zorgplicht als het gaat om het faciliteren van veilige mobiliteit. Veel zakelijke rijders kiezen met hun portemonnee als het gaat om vervanging van hun leaseauto. Te weinig valt de keus op veiligheidsaccessoires zoals Adaptive Cruise Control, Blind Spot en Lane Keeping. Doordat de automaat onder zakelijke rijders aan populariteit wint, komen deze accessoires voor meer automobilisten binnen handbereik. Dat zal leiden tot een veiliger weggedrag.

Leasemaatschappij Business Lease Nederland onderzoekt samen met Aon de mogelijkheid om rij-ondersteunende technologieën, zoals Adaptive Cruise Control, gratis te faciliteren aan hun klanten. “We zouden dat dan bekostigen uit de verwachte verlaagde schadelast door diezelfde technologie,” zegt Vincent Peeters, Algemeen Directeur bij Business Lease Nederland.

Te weinig onderzoek beschikbaar
De test volgt op het onderzoeksrapport ‘Aansprakelijkheidsrisico’s en verzekerbaarheid zelfrijdende auto’s’, waarin Aon de belemmeringen en kansen in kaart brengt voor de verzekeringsindustrie van technologische innovatie in voertuigen. Evert-Jeen van der Meer, Industry Director Automotive bij Aon Risk Solutions en initiator van de praktijktest geeft daarbij aan: ”Het ontbreekt momenteel aan uniformiteit; autofabrikanten zoeken op dit vlak de grenzen op als het gaat om wet- en regelgeving.”

De invloed van zelfrijdende technologie op schade en veiligheid is in de praktijk nog onvoldoende onderzocht, stelt hij. ”Deze test met auto’s uit de showroom onderzoekt wat er gebeurt als auto’s ‘connected’ op een afgesloten testbaan achter elkaar rijden en de bestuurder tijdelijk even passagier wordt.”

Learning by doing
Het is technisch al lang mogelijk om met meerdere auto’s te ‘platoonen’ op de openbare weg, zo zegt Van der Meer. “Testen met vrachtwagens vinden plaats, maar bij de meer dan één miljoen zakelijke rijders die Nederland telt, staat het nog in de kinderschoenen. De ontwikkeling totdat volledig zelfrijdende auto’s op de openbare weg rijden, zal in stapjes verlopen. Met ‘learning by doing’ wil Aon deze transitieperiode tot de zelfrijdende auto op de Nederlandse wegen zijn intrede doet, aanzienlijk verkorten. Aon verwacht nog voor het einde van het jaar de analyse van de testresultaten af te ronden. “Daartoe evalueren we hoe de voertuigen in verschillende situaties reageren en wat de ervaringen van de bestuurders zijn,” aldus Peter Morsink, verkeersexpert bij Royal HaskoningDHV. De volgende test van de partners is het onderzoeken hoe het overige verkeer op de openbare weg reageert op meerdere auto’s die op korte afstand ’connected’ achter elkaar rijden.

Voorlopige conclusies
In het algemeen helpen de geteste rijondersteuning-systemen de bestuurder in voorspelbare verkeerssituaties om comfortabel en veilig te rijden. Maar er zijn ook aandachtspunten: wanneer de voorste auto’s bij platoonen vrij stevig moeten remmen, blijken de voertuigen aan de achterkant niet in staat om automatisch snel genoeg te reageren. Bestuurders moeten dus zelf alert blijven en het systeem helpen door mee te remmen. Verder kijken dan de directe voorganger is daarbij cruciaal. Coöperatieve systemen waarbij een remmende auto een bericht communiceert naar achterliggende auto’s worden al getest in vrachtwagens. “Deze technologie is al in een ver gevorderd stadium van ontwikkeling,” aldus Van der Meer. “Daarmee komt het veilig platoonen op bijvoorbeeld een ‘dedicated lane’ snel dichterbij.”

Nederland als voortrekker
Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in 2016 is volgens Aon een uitgelezen kans om het onderwerp autonoom rijden scherp op de agenda te krijgen. Een belangrijk punt voor verzekeraars is daarbij de sterk variërende verzekerde limieten voor schaden veroorzaakt door (autonome) voertuigen aan andere verkeersdeelnemers. Europese harmonisatie zou deze drempel weg kunnen nemen. Nederland zal ook vanuit zijn ambitie om als test- en toepassingsland voor smart mobility voorop te lopen, moeten komen tot passende voertuigregelgeving en wetgeving voor zelfrijdende voertuigen.

Over Aon
Aon Nederland, toonaangevend adviseur in risicomanagement, employee benefits en verzekeringen, draagt bij aan het realiseren van de ambities van zijn cliënten. In Nederland heeft Aon 9 vestigingen met 1.750 medewerkers. Het bedrijf maakt deel uit van Aon plc in Londen, Verenigd Koninkrijk. Het wereldwijde Aon-netwerk omvat circa 500 kantoren in meer dan 120 landen en telt ruim 66.000 medewerkers. Hiermee is Aon een van de grotere financiële dienstverleners ter wereld. Aon plc is gespecialiseerd in financiële en verzekeringsdienstverlening en staat genoteerd aan de effectenbeurs van New York (NYSE:AON). Lees meer over het partnership van Aon met Manchester United op www.aon.com/manchesterunited. Meer informatie over Aon: www.aon.nl.