Netherlands

Political Risk Map 2015: Olieprijs zet ondernemersklimaat in opkomende markten onder druk

 
Rotterdam, 4 maart 2015 - Problemen met betaling in harde valuta, insolvabiliteit van de overheid en inmenging van de politiek in de economie zijn in 2015 de belangrijkste politieke risico’s voor het bedrijfsleven in opkomende markten. De risico’s daarvan nemen toe door de ontwikkeling van de olieprijs, de renteverhoging in de Verenigde Staten, het conflict tussen Rusland en de Oekraïne en activiteiten van terroristische groeperingen als IS en Boko Haram.

In totaal stond het bedrijfsleven in 12 van de onderzochte 163 opkomende economieën bloot aan hogere politieke risico’s. In 7 landen werd de situatie voor het bedrijfsleven veiliger.

Dat blijkt uit de 18e Political Risk Map, een wereldkaart die risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon jaarlijks opstelt en die de politieke risico’s voor het bedrijfsleven toont.
 

Beeldmateriaal
Een afbeelding van de wereldkaart in hoge resolutie is beschikbaar door op onderstaande afbeelding te klikken.

Meer risicobewust, maar vaak te laat
"We merken dat organisaties de afgelopen jaren bewuster zijn van de risico's door wat er op het journaal te zien is," zegt Crick Dudok van Heel, senior consultant Trade Credit bij verzekeringsmakelaar en risicoadviseur Aon. "Vaak zijn de politieke risico's dan echter al zodanig toegenomen dat verzekeringspremies fors zijn gestegen of verzekeraars het risico niet meer kunnen dekken."

Dudok van Heel adviseert organisaties daarom in een vroeg stadium de risico's in kaart te brengen. "Neem Brazilië. Er is daar momenteel veel onzekerheid. Doordat steeds meer verzekeraars de markt voor politieke risico's betreden, blijven de premies vooralsnog binnen de perken. Maar er komt een moment dat deze stijgen als deze onzekerheid blijft."

Nederlandse organisaties zijn traditioneel internationaal georiënteerd. De internationale politieke risico's zijn voor hen daarom extra relevant. Dudok van Heel noemt Nederlandse kassenbouwers als voorbeeld. "Zij springen in op de marktkansen in Rusland, dat juist nu graag zijn eigen producten verbouwt. Tegelijkertijd lopen ze daarmee het risico dat de Russische investeerders rekeningen niet in harde valuta kunnen betalen doordat de euro’s en dollars schaars worden." Door deze risico’s tijdig in kaart te brengen en af te dekken, kunnen ondernemers de kansen verantwoord benutten.

Verschuivingen op de kaart en trends in 2015
De politieke risico's voor het bedrijfsleven namen toe in Angola, Centraal Afrikaanse Republiek, Burkina Faso, Ghana, Guinee, Haïti, Libië, Mozambique, Oman, Pakistan, Sierra Leone en Oeganda.

De meest risicovolle landen zijn Afghanistan, Centraal Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Democratische Republiek Congo, Eritrea, Guinee-Bissau, Iran, Irak, Noord-Korea, Pakistan, Somalië, Zuid-Sudan, Sudan, Syrië, Venezuela en Yemen.

In Dominicaanse Republiek, Ecuador, Georgië, Laos, Panama, Swaziland en Zimbabwe namen de risico's af. Vooral in Latijns-Amerika en de Caraïben daalden de risico's het afgelopen jaar. Deze regio profiteert van de economische groei in de Verenigde Staten.

Olieprijs leidt tot toegenomen risico’s
Met name in Afrikaanse landen namen de risico's toe. Als gevolg van de gedaalde olieprijs, lopen bedrijven die in deze regio zakendoen met olieproducerende landen (Angola, Ghana, Libië en Mozambique) een groter risico op problemen met betalingen in harde valuta en overheden die niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen.

Ook in landen als Iran, Irak, Libië, Rusland en Venezuela is zakendoen risicovoller geworden als gevolg van de gedaalde olieprijs. Hoewel landen in het Midden-Oosten ook last hebben van de lage olieprijs, hebben zij voldoende reserves, waardoor de politieke risico’s in deze landen beheersbaar zijn.

Rusland en de Oekraïne
Het conflict in Oost-Oekraïne, sancties tegen Rusland en de lage olieprijs zorgen ervoor dat zaken doen in deze regio zeer moeilijk is. Ook in omringende landen als Wit-Rusland en Kazachstan heeft dat negatieve gevolgen voor het internationale bedrijfsleven.

IS en Boko Haram
Naast de lage olieprijs, zorgt de strijd tegen extreme islamitische groeperingen in een aantal landen voor een ongunstig bedrijfsklimaat. De strijd tegen Islamitische Staat zorgt met name in Irak voor hoge risico's, terwijl groeperingen als Boko Haram en al-Shabaab het toch al uitdagende bedrijfsklimaat bemoeilijken in Nigeria, Somalië, Kameroen, Kenia en Oeganda.

Over Aon's Political Risk Map 2015
Risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon heeft in 163 landen en gebieden de politieke risico's gemeten. De kaart geeft een indicatie van de algemene politieke risico's voor het internationale bedrijfsleven en van de risico's op een aantal specifieke gebieden, die betrekking hebben op de maatregelen (of het achterwege blijven daarvan) van buitenlandse regeringen. Elk land op de kaart is gewaardeerd voor verschillende soorten risico's: problemen met betalingen in harde valuta, de insolvabiliteit van de overheid, inmenging van de politiek in de economie, verstoring van de toeleveringsketen, wet- en regelgeving, politiek geweld, het gemak van zakendoen, de kwetsbaarheid van de financiële instellingen en het vermogen van de overheid om fiscaal beleid te voeren. Ieder land heeft een waardering gekregen op een schaal die van 'Laag' via 'Gemiddeld-laag', 'Gemiddeld' en 'Gemiddeld-hoog' oploopt tot 'Hoog' en 'Zeer hoog'. Lidstaten van de Europese Unie en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zijn op de kaart voor 2015 niet meegenomen.

De waarderingen voor de landen zijn tot stand gekomen op basis van een combinatie van analyses van Aon Risk Solutions, Roubini Global Economics, een onafhankelijk, wereldwijd opererend advies- en onderzoeksbureau, en de mening van ruim 20 syndicaten van Lloyd's en bedrijfsverzekeraars die actief politieke risico's verzekeren.