Netherlands

Onderzoek Aon: goed risicomanagement leidt tot stabielere aandelenkoers en financiële prestaties

 

Extra aandacht voor onderlinge verbondenheid van risico’s vereist

Rotterdam, 4 december 2015 - Bedrijven met een volwassen risicomanagementsysteem (Risk Maturity) reageren veerkrachtiger op incidenten en blijven makkelijker financieel gezond. Dat blijkt uit het jaarlijkse Aon Risk Maturity Index Insight Report, een samenwerking van Aon Global Risk Consulting en de Wharton School van de Universiteit van Pennsylvania. Het is de vierde editie van het onderzoek.

De Risk Maturity Index is ontwikkeld om bedrijven beter inzicht te geven in de relatie tussen hun risicomanagement en hun financiële prestaties.

Uit het rapport van 2015 blijkt opnieuw dat goed risicomanagement leidt tot stabiele en veerkrachtige bedrijven die financieel beter presteren. Het rapport toont onder meer aan dat een hogere Risk Maturity Rating meestal samengaat met een lagere volatiliteit van de aandelenkoers en een grotere veerkrachtig van de aandelenkoers na bijvoorbeeld een grote daling van belangrijke valuta’s of grondstofprijzen.

Risico’s onderling verbonden
Organisaties die hun belangrijkste risico’s kwantificeren, bijvoorbeeld met behulp van een scenario- of impact-analyse, krijgen beter inzicht in hun risicoprofiel. Als ze op basis daarvan hun risicotolerantie weten te verbeteren, geeft dat uiteindelijk ook een impuls aan het bedrijfsresultaat. De impact van een incident is daarbij leidend – de kans erop is van secundair belang.

“Een extra factor is dat risico’s in het huidige economische en geopolitieke landschap steeds meer onderling verbonden zijn,” aldus Alex van den Doel, Managing Director van Aon Global Risk Consulting. “Daarom is het zaak voor organisaties om die verbondenheid te begrijpen en door te vertalen in hun risicomanagement.”

Scenario’s uitwerken
Het uitwerken van een set ‘worst case’ scenario’s kan helpen om de schade bij incidenten beperkt te houden. “Het is belangrijk om zo’n set paraat te hebben ter aanvulling op het gangbare risicoregister,” aldus Van den Doel. Vergelijkbare bedrijven of bedrijven met vergelijkbare risico’s kunnen daarbij als voorbeeld dienen.

Over de Risk Maturity Index
De bekroonde Risk Maturity Index is ontwikkeld door Aon, in samenwerking met de Wharton School van de Universiteit van Pennsylvania. De Index geeft risico- en financiële managers een instrument in handen waarmee ze de kwaliteit van de risicomanagementstructuur in hun organisatie kunnen beoordelen en inzicht kunnen verwerven in hoe ze deze kunnen blijven ontwikkelen en ondersteunen. Voor de Index van 2015 werden meer dan 1400 risicomanagers en hoge leidinggevenden geënquêteerd. De Index-tool meet veertig componenten van de ‘risicostatus’, die zijn gegroepeerd in tien overkoepelende kenmerken of verklaringen van beste praktijken. De Index-tool is een vertrouwelijke internetenquête met circa 125 multiplechoicevragen over waarneembare praktijken en structuren op het gebied van corporate governance, besluitvorming door het management en risicomanagement. Meer informatie, onder meer over deelname, is te vinden op https://www.aon.com/riskmaturityindex/.

Over Aon
Aon Nederland, toonaangevend adviseur in risicomanagement, employee benefits en verzekeringen, draagt bij aan het realiseren van de ambities van zijn cliënten. In Nederland heeft Aon 9 vestigingen met 1.750 medewerkers. Het bedrijf maakt deel uit van Aon plc in Londen, Verenigd Koninkrijk. Het wereldwijde Aon-netwerk omvat circa 500 kantoren in meer dan 120 landen en telt ruim 66.000 medewerkers. Hiermee is Aon een van de grotere financiële dienstverleners ter wereld. Aon plc is gespecialiseerd in financiële en verzekeringsdienstverlening en staat genoteerd aan de effectenbeurs van New York (NYSE:AON). Lees meer over het partnership van Aon met Manchester United op www.aon.com/manchesterunited. Meer informatie over Aon: www.aon.nl.