Netherlands

Dekkingsgraad pensioenfondsen blijft te laag

 

Rotterdam, 3 oktober 2016 - De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen daalde in september van 98% naar 97%. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen of indexatie, bleef gelijk op 98%.

Dit blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt, wereldwijd marktleider in human-resourcemanagement, consultancy en outsourcing, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.

Rentes gestabiliseerd, beurzen volatiel
De korte rente daalde in september, maar de lange rente steeg met ongeveer vier basispunten. De verplichtingen bleven per saldo gelijk.

Door de stijging van de lange rente daalde de obligatieportefeuille beperkt in waarde. De meeste aandelenmarkten lieten de eerste helft van september veel waardeverlies zien, maar aan het einde van de maand was het meeste verlies weer hersteld. Per saldo is het vermogen van pensioenfondsen in september iets afgenomen.

Levensverwachting beperkt gestegen
Naast de rente is de levensverwachting een bepalende factor voor de hoogte van pensioenverplichtingen. Elke twee jaar publiceert het Actuarieel Genootschap (AG) de nieuwe sterftetafels waarmee pensioenfondsen rekenen. Uit de tabellen die het AG op 13 september presenteerde, blijkt dat de levensverwachting opnieuw is toegenomen. De stijging is dit keer beperkt; pensioenfondsen moeten hun verplichtingen uiterlijk eind 2016 enkele tiende procenten hoger vaststellen.

Kortingen in 2017
De beleidsdekkingsgraad, die bepalend is voor kortingen en indexaties, ligt nu op 98%. Kortingen in 2017 lijken met dat niveau onafwendbaar. ”Kortingen mogen echter gespreid worden over 10 jaar, waarmee de impact per 1 januari 2017 beperkt zou kunnen blijven,” zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij de afdeling Retirement & Financial Management van Aon Hewitt.

In de Tweede Kamer leven veel zorgen over nieuwe kortingen op de pensioenen. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weigerde in te gaan op het verzoek van de oppositiepartijen om iets aan de rekenrente te doen. Zij gaat wel onderzoeken of pensioenfondsen met een te lage dekkingsgraad meer tijd kunnen krijgen voor herstel.

“Het is de vraag of een langere hersteltermijn de fundamentele problemen door de lage rente voldoende opvangt,” aldus Driessen. ”Ook de belangen van de verschillende generaties moeten daarbij in het oog worden gehouden.”

Over Aon
Aon plc, genoteerd aan de effectenbeurs van New York (NYSE:AON), is een toonaangevende wereldwijde adviseur op het gebied van risicomanagement, makelaar van (her)verzekeringen en biedt HR-oplossingen en outsourcing services. Onze organisatie heeft wereldwijd meer dan 72.000 medewerkers in ruim 120 landen en heeft maar een doel: het innovatief ondersteunen van klanten op het gebied van risico’s en mensen. We empower results: wij delen onze kennis en data, zodat klanten zich kunnen blijven bezighouden met succesvol ondernemen.

In Nederland heeft Aon negen vestigingen met 1.660 medewerkers. Aon maakt deel uit van Aon plc in Londen, Verenigd Koninkrijk. Ga naar www.aon.nl voor meer informatie over Aon en naar www.aon.com/manchesterunited om meer te lezen over het wereldwijde partnership met Manchester United.