Netherlands
Goed risicomanagement leidt tot betere financiële prestaties

Goed risicomanagement leidt tot betere financiële prestaties

Hoe geavanceerder het risicomanagement van de organisatie, des te beter de financiële prestaties. Dat blijkt uit een analyse van de resultaten van Aon's Risk Maturity Index 2013. Deze tool geeft organisaties inzicht in de volwassenheid van hun risicomanagement. Daarnaast biedt de Risk Maturity Index de mogelijkheid de resultaten te vergelijken met die van sectorgenoten of 'peers'. 

De tool bestaat uit circa 125 vragen. Onder meer over betrokkenheid van bestuurders, de cultuur van de organisatie en het belang van menselijk kapitaal. Meer dan 700 organisaties wereldwijd maken inmiddels gebruik van de tool om hun risicomanagement te optimaliseren.

Scores en aanbevelingen 
Na het invullen van de online vragenlijst ontvangt de organisatie direct feedback. Een score van 1 tot 5 geeft aan wat de huidige status van risicomanagement is en welke onderdelen van risicomanagement verbeterd kunnen worden. Vult een organisatie de tool jaarlijks in, dan wordt zichtbaar of de verbeteracties effect hebben gehad. Aanbevelingen en tips – ook onderdeel van de feedback – helpen daarbij.

Vaak kunnen organisaties zelf al veel met de feedback. Krijgt de directie bijvoorbeeld zeer regelmatig rapporten over risico's (bijvoorbeeld score 4), maar wordt de kwaliteit van de inhoud als onvoldoende beoordeeld (bijvoorbeeld score 1) dan is duidelijk dat het zinvol is om aan de directie te vragen welke risico-informatie zij wil ontvangen ter ondersteuning van besluitvorming.

Positief effect 
Aandacht voor risicomanagement heeft nut, zo blijkt uit een analyse van de cijfers. Er is een positieve relatie tussen volwassen risicomanagement en de aandelenkoers van een onderneming, zeker in economisch slechte tijden. Daarnaast zorgt volwassener risicomanagement voor minder fluctuatie van de koers. Stabieler dus, wat aantrekkelijk is voor beleggers en andere belanghebbenden.

Voorbereid op de toekomst 
De organisaties die hoog scoren op de Risk Maturity Index onderscheiden zich door de drie A's: Awareness, Agreement en Alignment. De verklaring van deze begrippen: ze zijn zich bewust van de risico's en gaan daar realistisch mee om, iedereen begrijpt de risico's en is het eens over de aanpak. Voorwaarde voor een hogere plek in de ranking van de Risk Maturity Index is het gebruik van de risico-informatie in de besluitvorming. Dan is risicomanagement een zinvol instrument waarmee je je kunt voorbereiden op de toekomst.
 

Wilt u het rapport downloaden? Vul dan het formulier aan de rechterkant in.
Test uw organisaitie; meld u nu aan om deel te nemen.

Contact

Wilt u het Risk Maturity Index Report 2013 downloaden?

Deel dit artikel

Volg Aon Nederland