Netherlands

De grootste risico’s in uw branche

 

Bedrijven wereldwijd waren niet eerder zo slecht voorbereid op risico’s als nu. Amper een kwart heeft de belangrijkste bedreigingen voor de bedrijfsvoering naar eigen zeggen onder controle. Dat blijkt uit onze nieuwste Global Risk Management Survey. Wat zijn die dreigingen en hoe doen Nederlandse bedrijven het ten opzichte van hun internationale collega’s?

Meer dan 1.800 CEO’s, CFO’s en risk managers – waaronder 80 uit Nederland – vulden onze tweejaarlijkse vragenlijst naar risico’s dit keer in. De top tien risico’s ziet er volgens hen als volgt uit:


Als we dieper op de resultaten inzoomen, valt een aantal zaken op:

1. Nederlandse bedrijven maken zich meer zorgen om cyberrisico’s
De groeiende zorgen om cyberrisico’s uiten zich vooral bij Nederlandse bedrijven. Zij plaatsen cyberrisico’s nu op de tweede plaats; twee jaar geleden stond dit risico niet eens in hun top tien. In de internationale top tien staan cyberrisico’s nu op een vijfde plek tegen een negende plaats twee jaar geleden. Opvallend genoeg heeft een kwart van de Nederlandse bedrijven nog altijd geen plan achter de hand voor cyberrisico’s, terwijl slechts 14% een cyberverzekering heeft.

2. Politieke risico’s terug in top tien
Oude uitdagingen zijn urgenter en complexer dan ooit. Zo is de notering van politieke risico’s fors gestegen van 15 naar 9. Ontwikkelde landen die voorheen bekendstonden om hun politieke stabiliteit, kunnen ineens nieuwe bronnen van onzekerheid worden. Zaken als Brexit en opkomend populisme en protectionisme maken de beheersing van politieke risico’s een relevanter thema.

3. Disruptieve technologieën opkomend risico
Disruptieve technologieën en innovatie worden meer en meer als een risico gezien. Dat risico staat nu nog ‘slechts’ op plaats twintig, maar in 2020 volgens de respondenten in de top tien. Bedrijven uit diverse sectoren – ook buiten de technologiebranche – zijn zich steeds bewuster van de impact die innovatie kan hebben. Dat lijkt vooral het gevolg van de recente introductie en acceptatie van nieuwe technologieën, zoals drones, zelfsturende auto’s en geavanceerde robotica.

Resultaten voor uw branche
Benieuwd wat collega’s in uw sector de belangrijkste bedrijfsrisico’s vinden? Bekijk het in de interactieve infographic (Engelstalig).