Netherlands

Recall: van bange droom tot kans

 

Een grootschalige product recall is misschien wel het ultieme doemscenario van bedrijven wereldwijd; de bangste droom voor elke eigenaar of directeur. Wat kunt u van recente incidenten leren over de voorbereiding op een recall? En hoe beperkt u de schade als het echt misgaat?

Bij recalls denken veel mensen al snel aan incidenten in de voedingsindustrie, van glas in een zak chips tot snippers metaal in een blik erwten. Die associatie is begrijpelijk, maar niet volledig terecht.

Dat het ook vaak genoeg in andere sectoren misgaat, bleek eind 2016 nog met de Samsung Note 7; de telefoon die meerdere malen spontaan bleek te ontbranden. Niet alleen bij klanten, maar ook bij het bedrijf zelf was de schrik groot. Samsung kwam meteen in actie met een wereldwijde recall. Met een totale kostenpost van ruim 17 miljard dollar ging de terugroepactie de boeken in als één van de duurste ooit.

Recall als kans
Hoewel de mobiele telefonie-tak van Samsung door het incident ten dode opgeschreven leek, toonde de fabrikant zich met de recall juist een toonaangevend marktleider. Klanten kregen via commercials inzicht in de veiligheidstesten van hun producten. Dat consumenten deze extra nazorg waardeerden, blijkt wel uit het feit dat Samsung inmiddels weer marktleider is.

Een grootschalige product recall betekent dus niet per definitie het einde voor uw merk en reputatie. Met een zorgvuldige begeleiding van klanten en open en transparante communicatie over de gemaakte fouten, tonen bedrijven dat ze oprecht begaan zijn met hun klanten. Zo is een product recall om te zetten in een kans voor uw merk.

Belangrijke vragen die u zichzelf in het kader van recalls moet stellen, zijn:

  • Welke risicoverhogende criteria zijn van toepassing op onze producten? Vul de Aon Liability Limiet Meter in en bekijk hoe uw situatie eruit ziet.
  • Wat is de potentiële impact van een grootschalige recall op ons bedrijf? Een Scenario Analyse kan duidelijkheid geven.
  • Hoe is het recall-risico van ons bedrijf momenteel gedekt? Eigen financiering is een optie, maar bij grote kosten is een verzekering vaak beter. Dat geldt ook bij een potentieel gevaar voor de volksgezondheid of als een overheids- of toezichtsorgaan een verzekering verplicht.
In de Aon Whitepaper Recall: een roep om actie leest u uitgebreider hoe u uw bedrijf of merk zo goed mogelijk tegen een recall beschermt.

 

Whitepaper ‘Recall: een roep om actie’