Netherlands

Internationaal zakendoen wordt veiliger, maar niet overal

 

Doet u wel eens internationaal zaken? Dan heeft Aon voor u goed nieuws: voor het eerst in drie jaar is zakendoen in opkomende landen veiliger geworden. In China namen de politieke risico’s af door maatregelen tegen corruptie en door het opheffen van sancties tegen Iran werd zakendoen in de gehele Arabische regio veiliger. Dat blijkt uit de Political Risk Map 2016 van Aon, die begin maart uitkwam.

Ondanks de positieve ‘hoofdlijn’ is er ook slecht nieuws: de lage grondstofprijzen zorgen voor een toename van economische risico’s wereldwijd en de zwakke wereldeconomie op zijn beurt kan weer leiden tot politieke instabiliteit. In Kaapverdië, Micronesia, Filippijnen en Suriname namen de politieke risico’s het afgelopen jaar juist toe. Kazachstan, Libanon, Madagaskar en zelfs Argentinië hebben een zeer hoog risicoprofiel.Inventariseer risico’s vooraf
Als u op het punt staat om uw zaken internationaal uit te breiden, dan is het goed om te weten welke risico’s u loopt. Bepaal vooraf waar u gaat investeren en ga daarbij niet alleen af op de landelijke situatie, maar ook op de specifieke regio die u op het oog heeft. Bedenk dat culturele verschillen vaak voor politieke onrust zorgen. En wees alert bij winstmarges: ze lijken soms aantrekkelijk, maar er staat vaak een hoger risico tegenover. Het zijn diverse risico’s, en ze vereisen stuk voor stuk aandacht. Voor verantwoord zakendoen – in de breedste zin – is een volledige inventarisatie cruciaal. Met de Political Risk Map 2016 brengt Aon de belangrijkste ontwikkelingen in kaart.

Lage olieprijs zet betaling onder druk
Zo is het belangrijk u te realiseren dat olie-exporterende landen door de lage olieprijs minder inkomsten ontvangen. Daardoor worden rekeningen later betaald en groeit de kans op problemen met het converteren van en naar bepaalde valuta – problemen die nu ook steeds vaker spelen in landen als Ecuador en Algerije. Door afnemende buitenlandse deviezen is het lastiger om te betalen in bepaalde munteenheden.

De risico’s nemen ook toe in Suriname, dat van oudsher afhankelijk is van de export van goud, bauxiet (aluminium) en olie. Ook de prijs van goud is aanzienlijk lager dan een aantal jaar geleden.

Corruptie in China aangepakt
Maatregelen tegen corruptie in China zorgen ervoor dat de politieke risico’s in het land afnemen. Een slag om de arm is daarbij wel op zijn plaats: de vooruitzichten zijn goed, maar het betreffende beleid moet nog worden uitgevoerd.

Goed nieuws voor het bedrijfsleven is het akkoord over het Iraanse nucleaire programma; daardoor zijn de internationale sancties tegen Iran verlicht. Brazilië zit juist in een dal: het land kampt in de aanloop naar de Olympische Zomerspelen met de langste recessie sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw. De impasse tussen politieke partijen leidt tot onduidelijkheid over het fiscale en economische beleid; de hoge werkloosheid en dalende lonen bedreigen het ondernemersklimaat. Ook sociale onrust als gevolg van het zikavirus speelt het land parten.