Netherlands

Legal Design: van grijze brei naar helder beeld

 

Hoe zorg je dat een juridisch tekst sneller wordt begrepen? Hoe maak je van een grote, grijze brei een helder verhaal? Het antwoord: met behulp van ‘Legal Design’. Deze nieuwe techniek, waarbij juridische teksten worden uitgewerkt in beeld, zit sterk in de lift. Dat het écht werkt is nu ook wetenschappelijk bewezen. Stefania Passera, docente aan de Finse Aalto University School of Science, toonde met onderzoek aan dat zelfs specialisten – met veel kennis van zaken – contracten dankzij Legal Design sneller en beter begrijpen.

Hoewel het gebruik van Legal Design nog in de kinderschoenen staat, is de potentie enorm; de techniek is toepasbaar op vrijwel alle soorten juridische documenten, van verzekeringspolissen tot huurcontracten en arbeidsovereenkomsten. Illustraties en iconen maken teksten niet alleen beter ‘leesbaar’, maar ook aantrekkelijker voor een breder publiek.

Door al bij de totstandkoming van een contract met Legal Design te werken, worden misverstanden en interpretatieverschillen tussen partijen in de kiem gesmoord. Een concreet voorbeeld zijn visualisaties in de vorm van een zogeheten ‘swimlane’. Zo’n swimlane maakt een onbalans in verantwoordelijkheden, taken of bevoegdheden al in een vroeg stadium zichtbaar.

Zelf aan de tekentafel
Ook Aon erkent de kracht van Legal Design. Om de werking ervan in de praktijk te ervaren, hield Aon in januari een workshop Legal Design van Stefania Passera, docente aan de Finse Aalto University School of Science. Het thema: ‘Boosting understanding, compliance and brand values through contract visualization’.

Uiteenlopende disciplines van diverse advocatenkantoren namen plaats aan de tekentafel, van advocaten tot legal project managers, business development & innovation managers, informatie-ontwerpers, account managers, risk managers tot strategiebepalers. Aon zelf vaardigde eigen juristen en risico-adviseurs af.

Passera gebruikte internationale onderzoeksresultaten en best practices als basis voor haar workshop. Dat tekst verwarrend kan zijn, bleek wel uit het voorbeeld waarbij de precieze plaats van een komma in een contract tot ingewikkelde juridische procedures leidde. Deelnemers zagen niet alleen voorbeelden van illustraties, maar mochten ook zelf tekenen. De resultaten leverden interessante gespreksstof op. Bij het uittekenen van de opzegtermijn uit een contract bleek de tekst voor meerdere uitleg vatbaar.

Legal Design Jam
Kennis van Legal Design is een must voor iedereen die wel eens met juridische zaken te maken heeft. Wilt u concreet aan de slag, dan is Legal Design Jam echt iets voor u. Daarbij stellen deelnemers zelf een eigen juridisch document op leren ze werkenderwijs wat de voordelen van deze manier van denken en handelen zijn. Bent u nieuwsgierig geraakt? Wij helpen u graag verder.