Netherlands

Harde Brexit: wees klaar voor de klap

 

Ondernemers wereldwijd zitten al maandenlang in spanning over de naderende Brexit. Wordt de soep ook echt zo heet gegeten als hij is opgediend? ‘Ja’, lijkt de boodschap van de Britse premier Theresa May. Heeft u de gevolgen van een ‘harde’ Brexit voor uw bedrijf in beeld? En wat kunt u doen om de schade te beperken?

Niet in een gesproken verklaring, maar in een whitepaper liet de Britse premier Theresa May begin februari doorschemeren dat het toch echt een harde Brexit wordt. Groot-Brittannië maakt zich binnenkort dus volledig los van de interne EU-markt en moet opnieuw met EU-lidstaten om tafel om nieuwe handelsverdragen te sluiten.

De whitepaper van May schetst donkere wolken, maar maakt de tekening niet écht af. Ondernemers wereldwijd – ook hier in Nederland – weten nog altijd niet precies wat de exacte risico’s en gevolgen van de Brexit voor hun onderneming zijn. Problemen zoals uitgestelde orders houden daardoor aan. Zulk oponthoud leidt juist in ons land tot grootschalig omzetverlies, omdat Groot-Brittannië één van de belangrijkste handelspartners van Nederland is. Vooral exportbedrijven voelen de pijn.

De gevolgen in beeld
Zit u ook in twijfel? Wilt u weten hoe de Brexit uw onderneming raakt en hoe ‘Brexit-ready’ u bent? Bereid u voor op de klap met de Brexit Navigator van Aon. Deze tool kwantificeert voor verschillende scenario’s de risico’s en impact van de Brexit voor uw organisatie op basis van de vier ‘vrijheden’ van de Europese Unie (goederen, kapitaal, diensten en personen). Voorbeelden van de eerste vrijheid zijn extra oponthoud bij de douane of hogere invoerkosten voor een exportbedrijf, die uw concurrentiepositie en marges kunnen schaden.

Maar er is meer hulp voorhanden. Zo is een Scenario Analyse het ideale middel om de verschillende gevolgen afzonderlijk van elkaar inzichtelijk te maken en te kwantificeren. De gedetailleerde risicoscenario’s die hieruit volgen, helpen ook om uw huidige risicomanagement te beoordelen en om hiaten en andere onvolkomenheden in uw verzekeringspakket op te sporen.