Netherlands

Zo zetten InsurTechs de verzekeringswereld op z’n kop

 

Wat denkt u? Zetten disruptieve nieuwe partijen de verzekeringsbranche binnenkort op zijn kop, zoals Airbnb en Uber dat deden in hun branche? Of is er in de verzekeringswereld geen ruimte voor nieuwe partijen? In tegenstelling tot andere markten lijkt de verzekeringsbranche nog redelijk stabiel. Toch heeft ook in onze branche een samenwerking tussen grote spelers en startups de meeste kans van slagen.

Tijden veranderen, maar ook markten veranderen mee. Dat geldt ook voor de verzekeringsbranche. Voor wie oppervlakkig kijkt, lijkt het misschien alsof de sector weinig innoveert. Maar onder de oppervlakte vindt een wezenlijke verschuiving plaats.

De essentie van verzekeren
InsurTechs zijn bedrijven die technologie inzetten om de verzekeringssector te innoveren. Voor verzekeraars die big data en artificial intelligence op waarde weten te schatten, bieden deze bedrijven veel kansen. Wereldwijd werken ruim 550 InsurTechs, gesteund door 14 miljard aan investeringen, aan de toekomst van verzekeren. De belangrijkste ontwikkelingen daarbij zijn draagbare technologieën, het internet of things, big data en machine learning.

Gecombineerd maken deze ontwikkelingen de weg vrij voor op maat gemaakte verzekeringsoplossingen. Gepersonaliseerde premies zijn door de groeiende hoeveelheid data binnen handbereik. Het internet of things biedt in combinatie met big data analyse bieden eindeloos veel inzichten in risico’s. In essentie is dat waar verzekeren om draait: risico’s zo goed mogelijk inschatten op basis van beschikbare data.

Samenwerken als succesformule
Toch lukt het deze startups vooralsnog niet om zelfstandig een nieuwe propositie te ontwikkelen. Hoe komt dat? Drie factoren staan InsurTechs in de weg om zelf verzekeringsoplossingen aan te bieden.

  • Ten eerste is de verzekeringssector dusdanig kapitaalintensief dat zelfs grootschalige startups niet in staat zijn de potentiële verliezen van grote claims op te vangen.
  • Daarnaast is het voor InsurTechs moeilijk om te voldoen aan de grote hoeveelheid wet- en regelgeving.
  • Ten slotte is de verzekeringssector gebouwd op complexe netwerken die voor startups nagenoeg onmogelijk zijn om op te bouwen.
Kortom, innovatie in de sector kan alleen als verzekeraars samenwerken met nieuwe partijen. Wat dat betreft kan de sector veel leren van andere markten die door nieuwe spelers totaal op zijn kop stonden. De gevestigde orde stond steeds voor een lastig dilemma: meebewegen of vastklampen aan de, tot voorheen, succesvolle aanpak. De geschiedenis leert ons wat de beste strategie is.