Netherlands

Per direct gezocht: kortlopende verzekering

 

Van online shoppen tot betaald liften met Blablacar: ‘on the spot’ zakendoen – meestal online – is tegenwoordig een fluitje van een cent. Niet alleen consumenten, maar ook ondernemers vieren de on-demand economie. Toch kan teveel opportunisme roet in het eten gooien, want het risico van onverzekerd zakendoen ligt op de loer.

Onderverzekering is een groeiend risico omdat verzekeraars met nieuwe verdienmodellen worstelen. Neem de talloze startups en zzp’ers, beiden kenmerkend van de on-demand economie. Zij bieden vaak verschillende diensten aan en daarom willen ze niet meer voor één grote verzekering betalen. Of neem Blablacar, waarbij iemands auto ineens tegelijkertijd privé-eigendom is en een plek voor zakendoen. Hoe gaan verzekeraars daarmee om?

Het antwoord, ‘just in time-verzekeren’, is voor consumenten inmiddels een bekend fenomeen. Voorbeelden zijn een tijdelijke dekking voor pechhulp in Europa bij de ANWB en een tijdelijke verzekering voor het lenen van een auto van Trixx. Ook zelfstandige ondernemers hebben steeds meer behoefte aan verzekeringen die alleen lopen voor de duur van een dienst. Denk aan:

  • kredietverzekeringen voor het geval een klant betalingsproblemen heeft;
  • arbeidsongeschiktheidsverzekeringen;
  • vergoedingen voor plotselinge kinderopvang.

 

Wet- en regelgeving in de maak
Duidelijke wet- en regelgeving voor tijdelijk verzekeren lijkt inmiddels onderweg: het Europese Parlement besprak in juni een rapport dat opriep tot nieuwe Europese wetgeving die (tijdelijke) werknemers in de on-demand economie beter beschermt. Ook technologie biedt verzekeraars volop mogelijkheden. Denk aan sensoren die het rijgedrag van een taxichauffeur meten. Daarmee kan een passende prijs voor een tijdelijke verzekering worden bepaald.

Maar er blijven ook vragen voor u als ondernemer. Bijvoorbeeld:

  • Hoe bescherm je je merk als je technisch gezien geen vast personeel meer in dienst hebt?
  • Hoe ga je om met personeel dat vrijwel alleen nog op afstand werkt?

 

Scenario-analyse van Aon
Blijft u graag ondernemen in de dynamische on-demand-economie? Pluk dan vooral de vruchten, maar doe het niet blind: zorg dat u de bijkomende risico’s voor uw onderneming kent. Met onze scenario-analyse analyseren en kwantificeren wij voor uw organisatie de meest gangbare scenario’s. Zo heeft u een gedegen basis voor uw (financiële) beleid.