Netherlands

Eigenrisicodragerschap Ziektewet juiste keuze voor NH Hotel Group

 
 
Publiek verzekeren of eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet? Om de schadelast zoveel mogelijk te beperken, stond NH Hotel Group voor een belangrijke keuze. HR-manager Boudewijn Boeken vertelt hoe zijn organisatie dit samen met Aon voor elkaar kreeg. De keuze voor eigenrisicodragerschap bleek de juiste. NH Hotel Group profiteert nu van minder schadelast en lagere premies. Lees verder…
 

Eigenrisicodragerschap Ziektewet juiste keuze voor NH Hotel Group
Werkgevers krijgen steeds meer verantwoordelijkheid op het gebied van verzuim en arbeidsongeschiktheid van medewerkers. Dat constateert Boudewijn Boeken, human resource manager bij NH Hotel Group voor de businessunit Benelux, France, UK & Africa waar zo’n 3.000 mensen werken. “Tegelijkertijd wordt regelgeving steeds complexer. Zo moesten we in 2013 beslissen of we eigenrisicodragerschap aangingen of ons publiek wilden verzekeren voor de Ziektewet.”

Schadelast beperken
“Onze schadelast willen we daarbij natuurlijk zoveel mogelijk beperken”, gaat Boeken verder. “Maar hoe pak je dat aan en hoe neem je de juiste beslissing? Dat kun je niet alleen. Je hebt professionals nodig die je wegwijs maken in deze complexe materie.” Dus schakelde NH Hotel Group Aon in. De samenwerking tussen NH Hotel Group en Aon startte in 2001. Boeken: “Met de fusie tussen Krasnapolsky, Golden Tulip en NH Hotel Group lag de vraag voor hoe de sterk gecentraliseerde organisatie het verzuimbeleid goed kon inrichten. Aon heeft ons toen zeer professioneel begeleid, zodat we de volledige regie uiteindelijk weer zelf in handen konden nemen.”

Begeleiding en kennisoverdracht
Na een uitvoerige schadelastanalyse door Aon bleek eigenrisicodragerschap voor NH Hotel Group gunstiger uit te pakken dan publiek verzekeren. Boeken: “De chemie tussen ons en de Aon-adviseurs was goed. Zij waren duidelijk en transparant en de vakinhoudelijke kennis die zij zo hebben overgedragen, helpt ons echt verder. De consultants van Aon namen de leiding en begeleidden onze mensen uitstekend bij de verschillende projecten. Daarnaast neemt Aon ons het casemanagement uit handen dat bij eigenrisicodragerschap komt kijken. Een fijne bijkomstigheid, want wij willen liever niet nog tien jaar lang ex-medewerkers begeleiden.”

Resultaten overtreffen verwachtingen
Aan de vooravond van het traject rondom de Ziektewet stond Boeken best kritisch tegenover de positieve prognoses die de Aon-adviseurs hem voorspiegelden. Minder schadelast, lagere premies? Hij moest het allemaal nog zien. “Nu overtreffen de resultaten zelfs de verwachtingen”, vertelt hij. “Per 1 januari 2014 zijn we gestart met een 0-meting, zodat we het behaalde rendement nu precies kunnen vaststellen.”

Samen boven de materie staan
Het is prettig alle aspecten van de Ziektewet en WIA bij Aon te kunnen neerleggen vindt Boeken. “Zo kun je samen belangrijke kruisverbanden leggen, bijvoorbeeld tussen verzuimpreventie, zorgverzekeraars en het verzekeren van het WGA-gat. Ook de brainstormsessies met werkgevers en vertegenwoordigers van het UWV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die Aon initieerde vond ik zeer interessant. Je wilt verantwoordelijk met deze complexe materie omgaan en dat kun je niet alleen. Aon is in dat opzicht een deskundige en betrouwbare partner.”