Netherlands

Sociale regelingen: het onderste uit de kan

 

Neemt u wel eens mensen in dienst die een arbeidshandicap hadden of hebben? Voorzichtigheid op dat vlak is enerzijds begrijpelijk. Anderzijds is het aanbod aan sociale regelingen groter dan ooit. Wist u dat u in totaal maar liefst 113 regelingen kunt gebruiken? Inderdaad: een overweldigend aantal. Alleen met een open gesprek met uw werknemer haalt u het onderste aan subsidies en premiekortingen uit de kan.

Het probleem van gemiste sociale regelingen voor werknemers met een arbeidshandicap is al jaren wijdverbreid in Nederland. Bijna de helft (49%) van de bedrijven met meer dan 250 medewerkers benut niet alle mogelijkheden. Bedrijven laten elk gemiddeld 77.000 euro aan subsidies liggen; in totaal blijft ruim 29 miljoen euro onbenut. Dat blijkt uit onderzoek van Aon.

Oorzaak van de enorme groei en onoverzichtelijkheid aan regelingen is onder meer de Participatiewet. Die stelt gemeenten in staat om ook eigen stimuleringsmaatregelen te treffen, en dat doen ze volop. Met name organisaties met vestigingen verspreid over het land komen hierdoor snel in de problemen. Zij moeten zich bij meerdere loketten melden om alle mogelijke subsidies ten volle te benutten.

Korter op de bal
Ook de diversiteit in softwarepakketten zit werkgevers vaak in de weg. Niet elk systeem controleert actief of de werkgever voor regelingen in aanmerking komt. Zo leidt een vergeten vinkje al snel tot duizenden euro’s aan gemiste subsidies.

Vanaf 1 januari 2018 dient u nóg alerter te zijn als het op sociale regelingen aankomt. Vanaf dat moment moeten bepaalde aanvragen voor een medewerker binnen drie maanden na zijn of haar indiensttreding zijn ingediend. Na die termijn vervalt de kans op de betreffende sociale kortingen definitief voor de maximale duur van drie jaar. De misgelopen premiekorting als gevolg daarvan kan per medewerker al snel oplopen tot EUR 18.000,-.

Voer het gesprek
Hoe achterhaalt u snel of u voor een medewerker in aanmerking komt voor subsidies? Eerlijk is eerlijk: dat is zelden een simpele zaak. Vragen naar iemands arbeidsverleden ligt vaak gevoelig, met name als de betreffende medewerker nog in zijn proeftijd zit. Toch is het cruciaal om dit gesprek snel te voeren. Alleen met een opgeschoonde administratie op 1 januari 2018 bent u écht klaar voor de aanvraag van nieuwe kortingen.

Onze tip: wees open en eerlijk over de voordelen voor uw bedrijf om werknemers met een arbeidsgehandicaptenverleden in dienst te nemen en te houden. Zo verliest het gesprek een deel van zijn negatieve lading. Sterker nog: het wordt zo een extra argument om iemand in dienst te nemen, en dat is precies waarvoor deze subsidies bedoeld zijn.