Netherlands

Werkstress door social media de baas: drie tips

 

Steeds meer mensen nemen de bijkomende stress van social media dagelijks mee naar hun werk. Notoire symptomen zijn een gebrek aan concentratie, verhoogde prikkelbaarheid en somberheid door teveel ‘sociale vergelijking’ (het spiegelen van jezelf aan anderen). De prestaties in hun baan leiden daaronder. Hoe zorgt een teveel aan social media voor (werk)stress en wat doe je daar als werkgever aan?

Vooral onder jongere werknemers leidt de continue aandacht voor social media steeds vaker tot negatieve gevoelens en stress. Grootste boosdoener is ‘sociale vergelijking’: het vergelijken van ons uiterlijk, onze sociale status, onze materiële bezittingen en zelfs onze relaties met die van anderen. Dit gedrag is in principe heel menselijk en in de juiste mate zelfs ronduit gezond. Het helpt ons om onszelf te definiëren en om te peilen hoe we het doen in verschillende facetten van het leven, ook op ons werk.

Het probleem van sociale vergelijking anno nu is vooral de schaal waarop het plaatsvindt. Dankzij social media zijn we ‘always on’, waardoor we onszelf bijna permanent aan anderen kunnen spiegelen. Bovendien is die vergelijking steeds minder realistisch, omdat we via social media vrijwel alleen maar mooie, fijne en succesvolle momenten van anderen zien. Daardoor leggen we de lat voor een gelukkig en succesvol leven steeds hoger. Stress ontstaat als we die lat niet halen.

Hoewel de omgang met social media vooral een privékwestie is van de werknemer, zijn er wel degelijk richtlijnen om social media-werkstress tegen te gaan.

Drie tips:

  1. Verbied het gebruik van social media tijdens werk niet
    Gooi niet het kind met het badwater weg. Social media maken werknemers ook productiever, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Warwick. Mensen die vrij zijn om hun werk zelf in te delen en dus ook privédingen kunnen doen op werk, voelen zich meer betrokken bij de organisatie en zijn sneller geneigd om in hun privéleven dingen voor hun werk te doen.
  2. Houd uw ogen open voor overmatig checkgedrag
    Wees alert op symptomen van werkstress, in het bijzonder voor signalen die wijzen op een overdosis social mediagebruik. Denk aan werknemers die wel erg vaak naar hun privételefoon grijpen. Uit onderzoek van de universiteit van British Columbia blijkt dat mensen die hun ‘checkgedrag’ onder controle krijgen, ook minder last hebben van stress.
  3. Gebruik social media op het werk om werknemers te motiveren
    Deel verhalen van rolmodellen op eigen social mediakanalen (zoals een intranet), zodat medewerkers daarvan kunnen leren. Deel niet alleen succesverhalen, maar ook misstappen en geleerde lessen zodat medewerkers inzien dat falen niet erg is en de lat qua werkprestaties naar beneden bijstellen.

Meer weten over stress op de werkvloer? Kijk dan op www.aon.nl/werkstress.