Netherlands
risico 8. Prijsrisico grondstoffen

8. Prijsrisico grondstoffen

De Aon Global Risk Management Survey is een tweejaarlijkse enquête van Aon Risk Solutions uitgevoerd onder risicomanagers en financieel verantwoordelijken. Dit derde onderzoek is uitgevoerd onder 960 organisaties uit 58 landen en behelst kwalitatieve en kwantitatieve risicoaspecten. 

Als gevolg van risico nummer 8 in de Global Risk Management Survey heeft 45% van de respondenten inkomensverlies en kostenstijging gemeld. Een oorzaak was de stijging op de grondstoffenprijzen tegen het einde van 2010. Met als voornaamste zorg de prijs van energie. Die staat sterk onder druk door politieke conflicten en natuurrampen in landen waar de grootste olieproducenten gelokaliseerd zijn. Bijna elke onderneming wordt hierdoor direct of indirect beïnvloed door fluctuerende grondstofprijzen en in het bijzonder de energieprijs. Niet verwonderlijk dus dat 45% van de respondenten dit als een belangrijk inkomstenverlies hebben aangegeven. Meer dan 70% is voorbereid op dit risico. In tegenstelling tot veel van de andere top 10 risico's, zijn de schommelende grondstofprijzen voor de meeste organisaties directe, meetbare kosten.

Highlights risico nummer 8 uit het onderzoek:
  • Nummer 1 risico beoordeeld door natural resources (olie, gas en mijn) en de voedselverwerking- en distributiebranches. Voor deze branches is het risico ook een kans die strategisch gemanaged en geïntegreerd wordt.
  • Nummer 2 risico voor Duitse bedrijven.
  • 45% heeft inkomensverlies en kostengroei gerapporteerd.
  • 76% heeft al een plan voor dit risico of heeft zichtbare stappen ondernomen.

Nieuwsgierig naar het hele rapport? Download de Global Risk Management Survey.

Contact

Aanvragen rapport

Deel dit artikel

Volg Aon Nederland