Netherlands

Het zorgverzekeringspakket: wat verandert er in 2020?

 

Het verzekeringspakket van de Zorgverzekeringswet (Zvw) wijzigt tot nu toe ieder jaar. Ook per 2020 staan er weer meerdere wijzigingen op het programma. Wij zetten de belangrijkste aanpassingen voor u op een rij.

Apotheekbereidingen
Veel medicijnen die op grote schaal door farmaceuten worden gefabriceerd, zouden ook door apothekers kunnen worden gemaakt, maar dan op kleine schaal. Dit wordt “apotheekbereiding” genoemd. Maar dit is volgens de huidige regels in veel gevallen niet toegestaan.

In twee situaties worden deze regels per 2020 versoepeld. Belangrijk is dat geneesmiddelen in Nederland alleen vergoed worden als ze geregistreerd staan in het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem (GVS). In twee situaties worden apotheekbereidingen vanaf 2020 ook vergoed, ook al valt het door fabrikanten gefabriceerde (nagenoeg) gelijkwaardige medicijn (nog) niet onder het GVS:

  • Als het gaat om een nog niet geregistreerd geneesmiddel waarvoor een aanvraagprocedure in het GVS loopt. Totdat het geneesmiddel is geregistreerd is kan eventueel wel gebruik worden gemaakt van het geneesmiddel als dat via apotheekbereiding al wel beschikbaar is.
  • De tweede situatie is dat een geregistreerd geneesmiddel na prijsonderhandelingen niet wordt opgenomen in het GVS wegens een ongunstige kosteneffectiviteit of budgetimpact, maar er wel een (voordeliger) apotheekbereiding beschikbaar is.

Deze aanpassing van de regels is belangrijk voor mensen die anders misschien geen of pas later toegang tot bepaalde geneesmiddelen zouden hebben. De afgelopen jaren is het regelmatig voorgekomen dat een geneesmiddel niet in het GVS werd opgenomen omdat de farmaceut een hoger tarief vroeg dan dat het ministerie van VWS ervoor wilde betalen. Door gebruik te maken van de aangepaste regels, zou zo’n geneesmiddel door middel van apotheekbereiding wel beschikbaar kunnen komen.

Overigens kunnen apothekers niet zonder meer alle soorten geneesmiddelen zelf gaan bereiden. In regelgeving wordt vastgelegd welke geneesmiddelen het betreft.

Zittend ziekenvervoer
In de regelgeving rondom de Zorgverzekeringswet is opgenomen welke groepen verzekerden recht hebben op een vergoeding vanuit de basisverzekering voor zittend ziekenvervoer. Per 2020 geldt dat ook verzekerden die zijn aangewezen op geriatrische revalidatie, recht op deze vergoeding hebben.

Logeervoorziening
Onder voorwaarden hebben verzekerden vanuit de basisverzekering recht op vergoeding van vervoerskosten naar een behandeling in bijvoorbeeld een ziekenhuis. Het komt voor dat iemand een aantal dagen achter elkaar heen en weer reist voor een behandeling. De vervoerskosten vallen dan wel onder de vergoeding, maar het reizen kan een zware wissel trekken op de patiënt. Onder voorwaarden wordt de dekking van de basisverzekering vanaf 2020 daarom uitgebreid met een logeervoorziening. Sommige patiënten moeten voor langere tijd en over grotere afstand heen en weer reizen voor zorg die geconcentreerd is op een beperkt aantal plaatsen. Zij kunnen voor deze logeervergoeding in aanmerking komen, als er sprake is van drie aaneengesloten dagen waarop anders vervoer heen en weer nodig zou zijn.

Stoppen-met-rokenprogramma’s
Vanaf 2020 worden eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma’s vrijgesteld van het eigen risico bij gecontracteerde zorgaanbieders. Op deze manier wordt de drempel verlaagd om een stoppen-met-roken-programma te volgen.