Norway
Aons rapport viser at 2017 ble tidenes dyreste ekstremvær-år

2017 ble tidenes dyreste ekstremværår

En fersk rapport fra Aon viser at 2017 ble det dyreste uværåret verden noensinne har opplevd.

– Klimaendringene begynner dessverre virkelig å gi seg til kjenne. Aldri før har ekstremvær kostet oss så mye som det gjorde i fjor. Beregninger vi i Aon har gjort viser at vi ble rammet av 330 store naturkatastrofer i fjor, som til sammen kostet oss mer enn 344 milliarder dollar. Det tilsvarer en tredjedel av hele oljefondet, sier Morten Landrø, risikorådgiver og teamleder i Aon Norge.
 
Uværsåret 2017 ble dermed nesten dobbelt så dyrt (93 prosent høyere) som gjennomsnittet for årene 2000 til 2016. Rundt en tredjedel av kostnadene ble dekket av forsikringer. 
 
Uvær tok 10.000 liv
I løpet av året døde 10.000 mennesker som følge av ekstremvær og naturkatastrofer. Nesten halvparten av dødsfallene skjedde i Asia og skyldes særlig oversvømmelser og jordskred i India, Sri Lanka, Nepal og Bangladesh. Hovedstaden Freetown i Sierra Leone ble også spesielt hardt rammet da hele 1.100 mennesker døde etter oversvømmelser og et massivt jordskred i august.
 
Globalt rammet spesielt orkanene Harvey, Irma og Maria hardt, men også tyfonen Hato i sør-Kina og syklonen Debbie i Australia gjorde store skader. I tillegg opplevde mange områder tørke og skogbranner, mens andre steder ble rammet av oversvømmelser og jordskred.
 
I Norge ble Vestlandet hardest rammet. Ekstremværet «Vidar» traff Vestlandet i januar og førte med seg store skader. Nordland og Troms fikk kjenne «Ylva» i november, og i desember ble Vestlandet truffet igjen, denne gangen av «Aina» og «Birk».
 
Ekstreme rekorder
2017 ble det førtiførste året på rad med globale temperaturer over gjennomsnittet, og det tredje varmeste året noensinne målt. Mer varme og fuktighet i atmosfæren fører til mer uvanlige værmønster og øker risikoen ekstremvær verden over.
 
– Det er dessverre ingenting som indikerer at trenden vil snu. Faktisk har alle de fem varmeste årene målt siden målingene startet i 1880 kommet etter 2010. Og enda mer bemerkelsesverdig er det at 18 av de 19 varmeste årene har blitt registrert siden 2001, sier Landrø.
 
 De største naturkatastrofene i 2017 var:
  • Orkanene Harvey, Irma og Maria rammet USA og Karibia
  • Tyfonen Hato i sør-Kina i august
  • Syklonen Debbie i Australia i mars
  • Skogbrannene i California i oktober
  • Flom i Kina i sommer
  • Tørke i Sør-Europa i sommer og høst
  • Storm i Sentral-Europa i oktober
 
Les mer ekstremvær, klima og naturkatastrofer i Aons årlige rapport.
 

Mer informasjon