Deel deze pagina
Aon: Leader in human resources, reinsurance & risk

Wet tegemoetkomingen loondomein en het Loonkostenvoordeel

Afgelopen januari trad de Wet tegemoetkomingen loondomein in werking en werd deel 1 van die wet, het lage-inkomensvoordeel (LIV), meteen van kracht. Per 1 januari 2018 gaat het volgende deel van de wet in: het loonkostenvoordeel (LKV).

Deze nieuwe, jaarlijkse tegemoetkoming voor werkgevers, vervangt onder andere de premiekorting voor oudere uitkeringsgerechtigden (56-plussers) en mensen met een arbeidsbeperking.
Een werkgever heeft recht op loonkostenvoordeel als de werknemer die hij in dienst neemt voldoet aan vier voorwaarden:

  1. hij/zij is verzekerd voor de werknemersverzekeringen;
  2. hij/zij is 56 jaar of ouder, maar heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt;
  3. hij/zij was in de zes maanden voor de werkgever hem aanneemt, niet bij hem in dienst;
  4. hij/zij had, in de maand voor hij in dienst kwam, recht op:
  • – bijstandsuitkering (Participatiewet, IOAW, IOAZ);
  • – werkloosheidsuitkering (WW, IOW);
  • – arbeidsongeschiktheidsuitkering (WAO, WIA, Wet Wajong, Waz, Wamil);
  • – inkomensondersteuning Wet Wajong;
  • – uitkeringen uit de EU, de EER of Zwitserland die hetzelfde doel hebben als de bovenstaande Nederlandse uitkeringen.

Wat moet de werkgever doen om het Loonkostenvoordeel te krijgen?
Om een LKV voor een werknemer te ontvangen, heeft uw organisatie een doelgroepverklaring van het UWV of de gemeente nodig. Er komt een overgangsregeling voor de premiekorting oudere werknemer en de premiekorting arbeidsgehandicapte werknemer. Voor deze werknemers geldt dat de premiekortingen worden omgezet in een LKV voor de resterende periode.

Anders dan in de huidige situatie moet de doelgroepverklaring door uw werknemer worden aangevraagd binnen drie maanden na aanvang van de dienstbetrekking. U moet uw werknemer daarom aansporen om actie te ondernemen richting het UWV dan wel de gemeente. Een werknemer kan u als werkgever ook machtigen namens hem/haar een doelgroepverklaring op te vragen.

De aanvraag voor LKV dient via de loonaangifte te worden gedaan door middel van het aanzetten van een 'vinkje'. Bij een onterechte of onjuiste aanvraag kan de Belastingdienst een boete opleggen van maximaal euro 1.319 per verzoek per jaar.

Voorkom duizenden euro’s aan gemiste premies
U kunt subsidie van de overheid ontvangen, mits u op tijd de juiste aanvragen doet. Zo moet u binnen drie maanden alle mogelijke premiekortingen voor nieuwe werknemers aanvragen. Bent u te laat of gaat er wat verkeerd in de aangifte, dan loopt u dus zo duizenden euro’s mis en riskeert u zelfs boetes. Gemiddeld laten werkgevers zelfs 77.000 euro liggen. Doodzonde!

Een ongeluk zit in een klein hoekje en met deze en alle andere subsidieaanvragen kan er snel wat misgaan. Met Aon’s Premie & Subsidie.Monitor maakt u altijd gebruik van alle werkgeversvoordelen en voorkomt u boetes.