Netherlands

Loading

Arbeidsongeschiktheid en verzuim

Zelfrijdende auto

Cijfers liegen niet: van de 40.000 jaarlijkse verkeersslachtoffers in de Europese Unie is meer dan 93% het gevolg van menselijke fouten. Gelukkig worden auto’s steeds intelligenter. Ze ondersteunen bestuurders met snel reagerende systemen die zelf observeren en veilige, verantwoorde beslissingen nemen. Een automatische noodstop bij een dreigende aanrijding bijvoorbeeld, of een stuurcorrectie bij een te ruim genomen bocht. Het zijn voorbeelden van kleine stappen die de auto uiteindelijk autonoom laten rijden. De bestuurder van nu wordt in de nabije toekomst passagier die vanuit zijn voertuig continue online kan zijn, terwijl de bestemming via het autonoom rijden op een ‘dedicated lane’ wordt bereikt.

Autofabrikanten verdringen elkaar momenteel om de laatste veiligheidsfeatures via slimme marketing te presenteren op prestigieuze mondiale consumenten elektronica beurzen. Software updates vinden online plaats, waardoor de auto morgens een nieuwe functie heeft gekregen en in staat is om vanuit de garage, verwarmd en al voor de deur klaar te staan.

Om aan innovatieve oplossingen bij te dragen, analyseerde Aon in 2015 met support van bedrijven in het automotive segment, verzekeraars en het Ministerie van Infrastructuur & Milieu de risico’s en kansen die autonoom rijden biedt. In de whitepaper “Als de auto autonoom wordt” vindt u de belangrijkste conclusies terug.Whitepaper

Als de auto autonoom wordt

Technisch gezien is het mogelijk dat zelfrijdende auto’s in 2020 het straatbeeld bepalen. Maar is de maatschappij er ook klaar voor? En de verzekeringsmarkt? Aon onderzocht het.

Lees de whitepaper

Rapport

Onderzoekresultaten Nationale Platoontest A2

De resultaten van de Nationale Platoontest op de A2 zijn bekend. Hoewel er nog veel verbeterpunten zijn, is het taboe op de risico’s rond de zelfrijdende auto nu echt doorbroken.

Lees het rapport

Rapport

Bevindingen en conclusies ACC-proef 13 hoog autonome auto’s

Op de RDW-testbaan in Lelystad is op 28 oktober 2015 een proef gedaan met een peloton auto’s, uitgerust met Adaptive Cruise Control (ACC). De bestuurder moet alert blijven door verder te kijken dan de directe voorganger en mee te remmen. Dit was één van de conclusies van deze test. Veel bestuurders kwamen er ook achter dat het rijden met ACC ook veel comfort kan geven.

Lees het rapport

Video

Platoontest met ruim vijftig slimme auto’s op A2

Samen met strategische partners reden ruim vijftig semi-zelfrijdende auto’s op 16 maart 2016 op de A2 voor de grootste zelfrijdende platoontest op de Europese openbare weg.

Bekijk de video

Artikelen

Blijf op de hoogte

Zorg en gezondheid artikelen