Netherlands

Auto kopen of delen: hoe verandert de auto-industrie?

 

Door de populariteit van nieuwe apps voor autodelen en taxiservices kijken mensen tegenwoordig anders naar het bezit van een auto. Welke invloed hebben deze nieuwe manieren van mobiliteit op de autoindustrie? En wat betekent het voor de verzekeringsmarkt wanneer mensen geen eigenaar zijn van de auto waarmee ze rijden?

Van autobezit naar abonnement
Het traditionele model van autobezit lijkt te verschuiven naar het gebruik van auto’s in abonnementsvorm. Denk aan autodelen (zoals SnappCar en Greenwheels) en taxiservices (zoals Uber en Lyft), maar bijvoorbeeld ook de groei van private lease. De voorspelling is dat in 2025 in de Verenigde Staten en Europa al meer dan 16 miljoen voertuigen op deze manier gebruikt zullen worden. Dat is 10 procent van de verkoop van nieuwe voertuigen. Wanneer autorijden steeds meer overgaat op een abonnementsmodel kan dat gevolgen hebben voor zowel de auto-industrie, maar ook de verzekeringsbranche.

Autoverkoop stijgt nog steeds, ondanks nieuwe trend
Voorlopig lijkt er nog niet zo veel aan de hand voor de auto-industrie die momenteel een sterke groeiperiode doormaakt. Toch zorgen de verschuivende consumententrends al voor opschudding in de sector en beraden zij zich op hun toekomst. 45 procent van de millennials geeft aan dat ze transport belangrijk vinden, maar daarvoor niet per se zelf een auto hoeven te bezitten. In de stad is dit meer dan de helft van de mensen, omdat daar een breder aanbod van opties is om jezelf te verplaatsen.

Welke invloed heeft deze trend op de verzekeringsmarkt?
Autodelen en (private) leasen worden steeds populairder. Mensen kiezen bij deze abonnementsvormen voor de zekerheid van een vast maandelijks bedrag voor vervoer. Deze consumenten verwachten dat de kosten voor verzekeringen hierbij zijn inbegrepen, of dat dit in ieder geval bij de service apart wordt aangeboden. De verzekeringsdekking is dan gebaseerd op het werkelijke gebruik en wordt hiermee een belangrijk onderdeel van de abonnementen en de bijbehorende kosten. Aansprakelijkheid vormt binnen het nieuwe model ook een complicatie. Bestaat er bijvoorbeeld dekking wanneer iemand anders dan de abonnee achter het stuur zit?

Nieuwe ideeën nodig
Als abonnementen steeds populairder worden, zullen autoverzekeraars met nieuwe manieren moeten komen voor het privé en zakelijk verzekeren van auto’s. Het is dan ook niet verrassend dat verschillende verzekeraars al samenwerken met autofabrikanten om de verzekeringscomponent van hun abonnementsdiensten te leveren. Duidelijk is dat de veranderende kijk op autobezit en de opkomst van het abonnementsmodel impact zal hebben tot ver buiten de transport- en logistieke sector, maar ook op stedelijke planning en zelfs de energiesector.