Netherlands

Met de fiets van de zaak op weg naar duurzame inzetbaarheid

 

Via het fietsportal dat Aon aanbiedt, in samenwerking met een aantal partners, kunnen werknemers een fiets – gratis of met korting - inclusief verzekering en pechhulp aanschaffen. Sinds het begin van dit jaar gingen hierdoor al bijna 2.500 nieuwe (elektrische) fietsen de weg op.

“Als medewerkers al één dag per week de auto laten staan of het OV mijden, levert dat direct gezondheidswinst op. Indirect betekent het dat deze medewerkers beter in hun vel zitten en een lager ziekteverzuim en hogere productiviteit hebben”, zegt Aon’s Matthijs de Jong, specialist Urban Mobility.

Gezonde levensstijl bevorderen

Waar het voor werkgevers vaak lastig is om grip te krijgen op het privédomein van werknemers en de manier waarop zij hierin invulling geven aan een gezonde levensstijl, biedt de fiets hier de ultieme kans toe. De Jong: “Iedereen neemt wel eens de fiets, maar waarom zetten we deze niet structureler in als vervoersmiddel voor woon-werkverkeer? Zeker met de opkomst van de elektrische fiets is de actieradius flink verbeterd.”

Louwman Group omarmt initiatief

Verschillende grote organisaties omarmen het fietsportal van Aon al. Willem Verschuur, directeur Innovation, Digital & Data bij Louwman Group, met zo’n 70 vestigingen in Nederland en zo’n 3.200 medewerkers, legt uit waarom zij kiezen voor het fietsportal: “Louwman Group is een toonaangevend partner als het gaat om het bieden van alle vormen van mobiliteit voor haar klanten, van auto, fiets tot OV, van bezit naar gebruik en vooral ook het gemakkelijk managen van deze mobiliteit middels een app. We vinden het belangrijk dat we ook onze medewerkers laagdrempelige en aantrekkelijke mobiliteit kunnen bieden, dat heeft ons doen besluiten om het fietsportal bij onze medewerkers aan te bieden. En met succes, want we zien dat een groot aantal medewerkers gebruik hebben gemaakt van de portal. Als werkgever zijn we heel tevreden, we kennen immers de positieve effecten van fietsen op gezondheid en duurzaamheid.”

Overstap op fiets biedt voordelen voor werkgevers én werknemers

Volgens de Jong zijn werkgevers voortdurend bezig met thema’s als duurzaamheid, vitaliteit, betrokkenheid en mobiliteit. “En natuurlijk speelt ook kostenbesparing een belangrijke rol”. Juist nu, in de coronacrisis, is het een ideaal moment voor werkgevers om vanwege al die thema’s serieus na te denken over het stimuleren van de (elektrische) fiets. “Door de pandemie werken veel mensen vanuit huis. Na de crisis zullen veel mensen weer naar kantoor gaan, maar tegelijkertijd zal er blijvend meer thuisgewerkt worden. Het is daarom nu het moment voor werkgevers om door te pakken. We moeten mensen niet ‘uit de auto en op de fiets krijgen’, maar simpelweg ‘op de fiets’.”

Lees hier verder over de vitaliteit van uw werknemers.