Netherlands

Coronavirus treft ook pensioenen

 

Er is maar één woord dat februari typeerde en dat is coronavirus.Waar de financiële markten in januari nog een vliegende start maakten, kreeg de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen een klap van 6% en liep daardoor terug van 101% naar 95%. Ook de aandelenmarkt kreeg behoorlijke klappen.

Lagere verwachtingen

In de laatste week van februari begon het bij beleggers door te dringen dat economische gevolgen van de uitbraak van het virus veel groter zijn dan verwacht. De economische gevolgen blijven niet beperkt tot China. Door het verstoren van wereldwijde productieketens en reisrestricties bij bedrijven, is de impact op de bedrijfsresultaten wereldwijd voelbaar.

Daarnaast is de verwachting dat de rente voor langere tijd laag blijft. Met het pensioenakkoord wordt dit ingevuld met contracten met minder zekerheid. Minister Koolmees nam al een voorschot hierop door op te roepen om in termen van ambitie te communiceren in plaats van aanspraken.

Pensioenakkoord onhoudbaar door verslechterde financiële situatie

Met een gemiddelde dekkingsgraad van ruim onder de 100% stevenen opnieuw miljoenen mensen af op een korting op hun pensioen per het einde van dit jaar. Dat legt een bom onder het pensioenakkoord. De door het uitstel van minister Koolmees gecreëerde rust is verdwenen. Het laatste heilige huisje van het kabinet lijkt nu te sneuvelen: de rekenrente.

Werd tot op heden vastgehouden aan de risicovrije rente, nu lijkt het aanpassen van de rente bespreekbaar. “Aangezien het nieuwe pensioencontract een ander karakter heeft en meer onzekerheid kent, kan een andere rekenrente meer passend zijn en recht doen aan het risico in het pensioencontract”, zegt Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment.“Het is wat ons betreft wel van belang om vooraf duidelijke regels met elkaar af te spreken en daar ook aan vast te houden.” Het blijven zeer onzekere tijden en het is de vraag hoe hard de corona-crisis de wereldwijde economieën nog verder gaat raken.