Netherlands

Thuiswerken, hoe werkt dat?

 

We werken al een lange periode meer vanuit huis dan we ooit gewend waren. Welke vaardigheden helpen om hier een optimale invullen aan te geven en welke factoren zijn belangrijk om in het oog te houden?

Nieuwe werksituatie

Thuiswerken vraagt om andere vaardigheden dan we wellicht gewend waren in te zetten tijdens onze werkdag. Niet alle taken en activiteiten zijn geschikt om buiten kantoor of op afstand uit te voeren. Bedenk van tevoren welke klussen je waar en wanneer uitvoert. Je werkt veel meer alleen.Bij een probleem moet je zelf de oplossingen bedenken. Je collega’s zijn niet meer vanzelfsprekend direct beschikbaar om je helpen. Dit geldt zowel voor de inhoud van je werk, als voor de technische invulling van je werkplek. Ook de samenwerking met collega’s verandert. Je spreekt elkaar niet meer toevallig op de gang of bij de koffieautomaat. Je moet de samenwerking formeler vormgeven, door bijvoorbeeld vaste momenten af te spreken om contact te hebben.
Tijdens een dag alleen thuis zijn er geen collega’s om je er bijvoorbeeld op te wijzen dat het tijd is voor pauze. Je moet zelf je grenzen bewaken en op tijd rust inbouwen.

De voordelen van buiten bewegen

Als je vanuit huis werkt, heb je meer tijd om te sporten en te bewegen. Dat biedt voordelen! Daglicht reguleert je biologische klok en die biologische klok stuurt onder andere je slaappatroon aan. Als je in de ochtend vroeg naar buiten gaat, draag je al bij aan de kwaliteit van de nachtrust die komen gaat. Ga je een nachtdienst in, dan is het slim om aan het einde van de dag even extra tijd door te brengen in het felle daglicht. Je zult je nachtdienst dan beter volbrengen.

Buiten zijn in een groene, natuurlijke omgeving verlaagt het algehele stressniveau voor zowel je lichaam als je geest. Dit is evolutionair bepaald. Je hebt daardoor minder last van emoties als boosheid, frustratie en neerslachtigheid. Je voelt je blijer, want buitenlucht verhoogt het hormoon endorfine. Van dit hormoon ga je je blijer voelen. En je zicht gaat erop vooruit. Buiten kijk je veel meer om je heen zodat je je ogen gebruikt voor zowel ver weg als dichtbij kijken. Op die manier train je je oogspieren effectief. Daarbij is het een welkome afwisseling voor je ogen na een langere tijd turen naar een scherm.

Zorg voor een goede balans

Thuiswerken lijkt voor velen van ons het nieuwe normaal. Het geeft veel vrijheid en flexibiliteit bij het indelen van je (werk)dagen. Maar een keerzijde is er ook. Er is het gemis van collega’s Contact met mensen is goed voor je balans. Als je niet meer fysiek op dezelfde locatie werkt, kan je contact maken met je collega’s door even te (video)bellen. Dat wordt meer gewaardeerd dan je denkt.

De afhankelijkheid van de technologie is enorm vergroot. Zorg dat je de juiste middelen (laptop, telefoon, aansluitingen) hebt op de plek waar je wilt gaan werken. Investeer ook in je eigen kennis van de apparaten en systemen die je gebruikt, zodat je kleine problemen zelf kunt oplossen.

De grenzen tussen werk en privé vervagen en de vaste dagindeling is weg. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen daardoor méér uren werken. Zorg voor een dagindeling in blokken en wissel af tussen werk en ontspanning. Durf tijd voor jezelf te nemen. Bedenk dat je productiever wordt van een verdiend ontspanningsmoment tussendoor.