Netherlands

Een vuilnisbak hetzelfde verzekerd als een auto

 

Rotterdam, 23 september 2020 – Heeft een vuilnisbak dezelfde verzekeringsoplossing nodig als een auto? In het geval van de vuilnisrobot, die van 22 tot en met 25 september over de Scheveningse boulevard rijdt, is dat zeker het geval. “Het verschil tussen een zelfrijdende auto en een zelfrijdende vuilnisrobot is in die zin niet heel groot. Het gaat om een vergelijkbaar verkeersrisico. En nu steeds meer slimme voertuigen terug te vinden zijn in ons verkeer , zoals nu de vuilnisrobot tijdens het Living Lab Scheveningen, is een passende verzekeringsoplossing noodzakelijk”, volgens Evert-Jeen van der Meer van Aon, die als verzekerings- en risicoadviseur veel kennis en expertise heeft als het gaat om autonome voertuigen en de verzekerbaarheid daarvan. Van der Meer: “Met de data die wij verzamelen met de zelfrijdende vuilnisrobot kunnen wij onze inzichten in verkeersrisico’s verder verrijken.”

Adoptie slimme voertuigen

Aon helpt de adoptie van slimme auto’s en daarmee ook de toekomst van autonoom rijden te versnellen. Dat doet Aon onder andere door het stimuleren en verzekeren van proeftuinen waar zelfrijdende voertuigen worden getest. Van der Meer: “De hamvraag bij deze autonome mobiliteitsinnovaties blijft, die niet altijd binnen de traditionele toelatingseisen vallen, wie er aansprakelijk is wanneer zich een ongeval voordoet. Is dat de fabrikant? De bestuurder? De eigenaar? Of toch de wegbeheerder?” Daarnaast spelen ook cyberrisico’s een belangrijke rol, omdat deze autonome voertuigen digitaal gekoppeld zijn met de buitenwereld.

Achtergrond zelfrijdende vuilnisrobot

Anders dan de statische vuilnisbakken op de boulevard beweegt deze vuilnisrobot van Future Mobility Network zich soepel tussen de mensenmenigte. De robot is uitgerust met anti-collision sensoren, een softwarepakket en heeft een maximale snelheid van vijf kilometer per uur. De bezoekers van de Scheveningse boulevard worden hiermee op ludieke wijze geĆÆnformeerd over het zwerfafvalprobleem. De robot is ook ‘coronaproof’ omdat de deksel niet aangeraakt hoeft te worden.