Netherlands

Samenwerkingsverband Aon leidt tot eerste Nederlandse zorgfiets

 

Rotterdam, 25 november 2020 - Aon, wereldwijd dienstverlener op het gebied van risico-, pensioen- en gezondheidsoplossingen en thuiszorgorganisatie Vierstroom Zorg Thuis slaan de handen ineen om (thuis)zorgmedewerkers vitaal te houden en de zorg te verbeteren. Dankzij de ingebruikname van de eerste elektrische zorgfiets van Nederland, de Batavus Cura, is de reistijd voor zorgmedewerkers verkort, krijgen meer cliënten zorg en wordt ook de CO2-uitstoot flink verminderd. Niet alleen in termen van efficiëntie, maar ook op het gebied van vitaliteit, zeker tijdens de week van de duurzame inzetbaarheid (23-27 november), een inspirerende casus voor veel zorgorganisaties.

Aon zet in op het vitaal houden van medewerkers en heeft onder andere een digitaal fietsportal ontwikkeld waarmee organisaties hun personeel een fiets – gratis of met korting - inclusief verzekering en pechhulp, kunnen aanbieden. In 2020 maakten al 54 organisaties met in totaal 24.000 medewerkers hiervan gebruik. Vierstroom ging nog een paar stappen verder en ontwikkelde mede samen met Aon een volledig positieve businesscase.

Meer zorg, minder reistijd

Susan Veenhoff, directeur van Vierstroom Zorg Thuis, geeft aan dat het voor haar organisatie interessant was om te kijken wat de voordelen van de inzet van elektrische fietsen waren: “Wij hebben dagelijks 700 medewerkers in de wijk, ongeveer 12.000 cliënten op jaarbasis en een miljoen contactmomenten. Dat komt neer op zo’n 90.000 uur aan reistijd. Toen we hoorden dat de elektrische fiets 15% sneller is dan een normale fiets, hebben we onderzocht wat het voor ons zou opleveren om massaal over te stappen.”

In een pilotproject uit 2018 bleek dat medewerkers 60% vaker de fiets pakten dan de auto en 11,5% minder reistijd hadden. Parkeerproblemen waren bovendien opgelost en medewerkers waren wendbaarder in het verkeer. Veenhoff: “Wijkverpleging is een zwaar beroep, even uitwaaien op de fiets tussen cliëntbezoeken door is goed voor lichaam en geest. Net zo belangrijk: de tijd die we nu besparen, kunnen we inzetten door meer cliënten te bezoeken of meer tijd per cliënt te besteden. We merken dat we nu al 35 cliënten extra per maand kunnen helpen. Daarnaast is het ook nog een duurzame keuze om over te stappen op elektrische fietsen en wordt onze CO2-uitstoot er flink mee verlaagd. Zowel wij als werkgever, onze werknemers en onze cliënten behalen dus winst met deze overstap.”

Batavus Cura: de eerste zorgfiets van Nederland

Vierstroom Zorg Thuis ging echter nog een stap verder. Samen met Aon en fabrikant Batavus Accell werd een elektrische fiets ontwikkeld die volledig is afgestemd op de wensen van thuiszorgmedewerkers: de Batavus Cura. Hierbij is nagedacht over bijvoorbeeld het gewicht en ontwerp van de fiets, de houding van de fietser, de plek van de tassen, extra versnellingen en anti-lekbanden. Veenhoff: “We hebben gekozen voor een volledig pakket met onder andere de levering en het onderhoud door Fietsvoordeelshop en de verzekering en pechhulp van Aon. Wat voor ons heel belangrijk was bij de keuze voor deze partijen is het geleverde maatwerk, het echt willen meedenken met de specifieke situatie in onze sector.”

Matthijs de Jong, specialist Urban Mobility bij Aon, geeft aan dat het vitaal houden van werknemers werkgevers structureel veel voordelen biedt: “De inzet van elektrische fietsen kan voor organisaties een positieve businesscase opleveren. Natuurlijk wordt er bespaard op zaken als auto- en parkeerkosten. Uit onderzoek blijkt dat werknemers die dagelijks fietsen, 10 tot 15% minder verzuim hebben en fietsen goed is voor een hogere arbeidsproductiviteit. Daarnaast wordt de CO2-uitstoot flink verlaagd en kunnen klimaatdoelstellingen zo behaald worden. In het geval van Vierstroom Zorg Thuis zien we ook duidelijk de meerwaarde voor de cliënten van de organisatie. Ik denk dat de inzet van elektrische fietsen voor veel zorgorganisaties interessant kan zijn.”

Over Aon Nederland

Aon is adviseur op het gebied van risico-, pensioen- en gezondheidsoplossingen. Wij helpen onze klanten om hun doelen makkelijker te bereiken. Dit doen we door ze verantwoord risico’s te laten nemen. Wij analyseren de risico’s, bieden daar onafhankelijke en duurzame (verzekerings)oplossingen voor aan en staan onze klant bij als een risico zich voordoet. Dit doen wij in Nederland met 2.600 collega’s in samenwerking met 50.000 collega’s in meer dan 120 landen. Ga voor meer informatie naar www.aon.nl.

Over Vierstroom Zorg Thuis

Vierstroom Zorg Thuis helpt cliënten aan alle hulp die zij thuis nodig hebben om op gemakkelijke wijze zelfstandig te kunnen blijven. De dienstverlening varieert van huishoudelijke hulp, alarmering, verpleeghuiszorg aan huis tot verpleging en verzorging. De medewerkers van Vierstroom zijn regionale experts in hulp, zorg en service. De organisatie is actief in het gebied van Woerden via Gouda tot Zoetermeer en van Capelle aan den IJssel tot Schoonhoven. Met persoonlijke aandacht voor wensen en behoeften vormen zij een vertrouwd gezicht in een snel veranderende wereld.