Netherlands

Gebrek aan kennis over verzekerbaarheid van huisdieren

 

Rotterdam, 3 oktober 2022 – Aon plc (NYSE: AON), professionele zakelijke dienstverlener, merkt dat huisdiereigenaren vaak niet weten of een- door hun dier- veroorzaakte schade wel of niet onder de inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering valt. Het totaal aantal huisdieren in Nederland wordt geschat op bijna 27 miljoen. Vooral honden en katten hebben tijdens COVID-19 voor de stijgende trend gezorgd: bijna 25 procent van de huishoudens heeft een kat en nog net geen 20 procent een hond. Voor veel mensen is een huisdier een geliefd lid van het gezin, maar er kleven ook risico’s aan het hebben van een dier.

“Vaak weten onze klanten niet precies in welke situatie ze wel en niet verzekerd zijn. Begrijpelijk, het luistert heel nauw en er zitten ook tussen de verschillende aanbieders verschillen in de dekking,” aldus Willem van Veghel, Directeur Particulieren van Aon verzekeringen. “Het is raadzaam hiervoor altijd contact op te nemen met je verzekeringsadviseur”.

Ongelukje in huis
Het kan zomaar gebeuren: uw kat ziet een insect, springt ernaartoe en stoot onderweg een vaas om, die in scherven valt. U denkt meteen aan uw inboedelverzekering, maar helaas… dit valt bij de meeste verzekeraars niet onder de dekking. Waarom niet? Een verzekeraar gaat ervan uit dat u kon weten dat een dier onberekenbaar gedrag kan vertonen, met mogelijke schade als gevolg.

Stel nu dat die kat tijdens uw vakantie uit logeren is bij uw buurvrouw en haar mooie vaas omstoot. Hoe zit het dan? Ook dan zal de inboedelverzekering (van uw buurvrouw, maar ook die van uzelf) dit in de meeste gevallen niet dekken. Is de kat nu ongewenst door een raam bij de buurvrouw gekropen en breekt dan een vaas, dan wordt de schade meestal wel gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering.

Een aanrijding met een (huis)dier en uw auto
En neem bijvoorbeeld de situatie waarbij er ineens een dier voor uw auto staat of rent en u een aanrijding niet meer kunt voorkomen. Wat dan? In deze situatie wordt onderscheid gemaakt tussen een aanrijding met een huisdier of met een wild dier.

Rijdt u een huisdier (waar bijvoorbeeld een koe, schaap of paard ook bij hoort) aan? Dan wordt het dier als de veroorzaker van de schade gezien en is de eigenaar daarvoor aansprakelijk. U moet wel kunnen aantonen dat uw schade is veroorzaakt door de aanrijding met het dier.

Rijdt u een wild dier, zoals een hert of wild zwijn, aan? Dan is de schade aan uw auto verzekerd. Uw autoverzekering met WA Beperkt Casco of Allrisk dekking zal de kosten (deels) vergoeden; als u alleen een WA-verzekering heeft, wordt er niets vergoed. De schade valt alleen onder de dekking als deze door de aanrijding met het dier zelf is veroorzaakt. Wanneer u voor het dier uitwijkt en bijvoorbeeld een paal raakt, is de schade niet gedekt.

Ter gelegenheid van de Nationale Dierendag in Nederland biedt Aon inzichten door middel van mogelijke scenario's om huisdiereigenaren te helpen beter geĆÆnformeerde beslissingen te nemen.