Veerkracht
voor de toekomst
Hoe veerkracht bedrijven helpt in een onzekere wereld.
Te midden van een wereldwijde pandemie zijn het de bedrijven die hun medewerkers op de eerste plaats stellen die gedijen. Door een werkklimaat te creëren dat zekerheid, motivatie en verbondenheid biedt, kunnen zij zich beter staande houden in moeilijke tijden. Zij groeien, met veerkracht.
Bent u veerkrachtig voor de toekomst?
Onze korte zelfevaluatie geeft u direct een indicatie of uw medewerkers veerkrachtig zijn.
- Bekijk hoe u ervoor staat met onze veerkrachtmeter.
- Ontdek wat uw belangrijkste verbeterpunten zijn en hoe u verandering kunt bewerkstelligen.
- Ontdek hoe compleet uw gezondheids- en vitaliteitsaanpak is.
Veel organisaties investeren in de vitaliteit van hun team, maar slechts enkele tonen veerkracht:
0%
van de medewerkers is veerkrachtig*
0%
voelt zich niet veilig op het werk*
0%
voelt zich niet in staat zijn of haar potentieel te benutten*
* Data van het Aon Rising Resilient onderzoek, maart 2020
Er is niets dat bedrijven nu meer nodig hebben dan veerkrachtige medewerkers. Om dit te bereiken, moeten organisaties hun aanpak wat betreft de gezondheid en de vitaliteit van hun medewerkers opnieuw onder de loep nemen.
Vitaliteit alleen is niet voldoende. Veerkracht vraagt om leiderschap met visie, een constante dialoog met je medewerkers en een compleet vitaliteitsprogramma dat diverse behoeften ondersteunt. De voordelen voor werkgevers spreken voor zich: slechts 30% van medewerkers is veerkrachtig, maar 93% van die veerkrachtige medewerkers geeft aan bij hun werkgever te willen blijven en 86% van de medewerkers is totaal gemotiveerd op het werk. Personele veerkracht moet hoog op de agenda worden gezet, want het is niet alleen belangrijk voor medewerkers, maar kan ook het potentieel van uw organisatie ontsluiten.
Inzicht in vitaliteit op het werk
Een risicovolle levensstijl drijft medische kosten op, en vraagt om grotere veerkracht
Medische kosten blijven vooralsnog stijgen. De vraag naar medische zorg zal in 2021 naar verwachting weer normaliseren. Wat kunnen werkgevers doen om hun kosten op het vlak van geneeskunde, gezondheid en vitaliteit te beheersen?
Creëer een cultuur van levenslang leren zonder ‘een baan voor het leven’
Een baan voor het leven behoort tot de verleden tijd. En een tijdperk van verandering biedt kansen voor mensen die voorop blijven lopen en bedreigingen voor hen die dat niet doen. Zowel medewerkers als werkgevers krijgen een andere kijk op permanente scholing om relevant te blijven. Sterker nog, een leven lang leren wordt genoemd als een van de manieren om te bouwen aan veerkrachtig personeel.