Nederlands | Français Belgium

Advies van de NAR inzake het wetsvoorstel ter verdeling van de aanvullende pensioenrechten na echtscheiding of einde wettelijke samenwoning

 

Newsletter Aon Update | augustus 2020

Op 14 juli 2020 heeft de Nationale Arbeidsraad (NAR) in advies 2.173 zijn licht laten schijnen over een wetsvoorstel dat het lot van de aanvullende pensioenen regelt na echtscheiding of einde van wettelijke samenwoning.

Inhoud wetsvoorstel

Het wetsvoorstel verdeelt in geval van echtscheiding of verklaring van beëindiging van wettelijke samenwoning het tijdens het huwelijk en/of wettelijke samenwoning tussen de partners opgebouwde aanvullend pensioen automatisch in gelijke delen, ongeacht het gekozen huwelijksvermogensstelsel of samenlevingscontract. Wel is er in een mogelijkheid tot opt-out voorzien bij het aangaan van het huwelijk of de wettelijke samenwoning.


Positie van de NAR

Het uitgebrachte advies is eenparig. De NAR is van mening dat het wetsvoorstel nuance mist. Het onderwerp verdient behandeling en verdere studie, maar daarvoor is een grondige analyse nodig, zijn er actuariële vaardigheden, een zekere expertise en tijd vereist om op juridisch, sociaal en fiscaal vlak alle aspecten en gevolgen te bepalen. De NAR wil vooral vermijden dat een overhaaste wet een reeks ongewenste effecten met zich meebrengt waarvan de gevolgen nu nog niet allemaal duidelijk zijn. Dus is er volgens de NAR eerst veel meer verdere analyse en onderzoek nodig alvorens tot een finaal advies te kunnen komen.


Beoordeling

Wij treden de zienswijze van de NAR bij. Hoewel dit wetsvoorstel zeker als aanzet kan dienen om de discussie over dit onderwerp aan te gaan en hopelijk de nodige vooruitgang te maken, is de tekst van het voorstel volstrekt ongeschikt om de wettelijke basis van een oplossing te vormen. Daarvoor zijn er nog te veel vraagtekens en onduidelijkheden aanwezig, en bevat de tekst ook nog te veel juridische onjuistheden.


Conclusie

Dit onderwerp verdient zeker aandacht en een volledig sluitende wettelijke regeling, na de jarenlange onduidelijkheden in de praktijk door de uitspraken van onze hoogste rechtscolleges. Het is echter onontbeerlijk dat het debat grondig gevoerd wordt en met de nodige zin voor nuance en oog voor de complexiteit die dit onderwerp beheerst.

Aon staat klaar om u verder te helpen. Neem gerust contact op met uw vertrouwde contactpersoon.