Nederlands | Français Belgium

COVID-19 en aanvullende voordelen: ontwikkelingen in wetgevend kader

 

Newsletter Aon Update | juli 2020

In onze vorige communicatie (mei 2020) hadden we het - in het kader van de COVID-19-crisis - over de gevolgen van tijdelijke werkloosheid op de aanvullende voordelen en het wetgevend kader dat hiervoor gecreëerd werd (Wet 7 mei 2020). Meer dan 2 maanden later is het nuttig om de verdere ontwikkelingen hierin even tegen het licht te houden. 

In een notendop

De wettelijke regeling voor aanvullende voordelen zoals eerder gecommuniceerd bevatte volgende speerpunten die belangrijk waren voor de werkgevers:

  • Er kon een uitstel van betaling van de bijdragen verkregen worden tot 30 september 2020;

  • In principe werden de voordelen onverkort voortgezet tijdens de periode van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht of wegens economische redenen in het kader van de COVID-19-crisis;

  • Mocht de werkgever toch afwijken van dit principe van verderzetting van de voordelen, dan diende de overlijdensdekking alsnog behouden te blijven tot 30 juni 2020;

  • Deze regeling loopt tot 30 september 2020.


Overlijdensdekking

De Wet voorzag dus in een verplichting om de overlijdensdekking van de werknemers verplicht verder te zetten tijdens de periode van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht of wegens economische redenen in het kader van de COVID-19-crisis, en dit minstens tot 30 juni 2020.

Mogelijk kon deze termijn nog verlengd worden, maar daarvoor diende een specifiek Koninklijk Besluit te worden genomen.


Koninklijk Besluit?

Hoewel het systeem van soepelere tijdelijke werkloosheid omwille van de corona-crisis zelf werd verlengd tot eind 2020, is er tot op vandaag geen Koninklijk Besluit verschenen die het verplicht aanhouden van de overlijdensdekking voor werknemers verlengt tot na 30 juni 2020.

Gelet op het feit dat het wettelijk kader automatisch buiten werking treedt op 30 september 2020, lijkt ons de kans klein te zijn dat dit er alsnog zou komen


Gevolg?

Het gevolg van het uitblijven van dit specifieke Koninklijk Besluit betekent dat een werkgever vanaf 1 juli 2020 zou kunnen beslissen om alsnog de overlijdensdekking voor zijn werknemers te schorsen indien zij in het systeem zouden stappen van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht of wegens economische redenen in het kader van de COVID-19-crisis.

De wet liet dit voor 1 juli 2020 immers niet toe, maar door het uitblijven van het Koninklijk Besluit is dit op vandaag wel een optie geworden.


En in de nabije toekomst?

Zoals gezegd zal dit afwijkend wettelijk kader voor de aanvullende voordelen bij tijdelijke werkloosheid automatisch uitdoven op 30 september 2020.

Aon werkt momenteel aan een artikel over de geldende krachtlijnen ter zake vanaf 1 oktober 2020. Wij houden u hierover uiteraard op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Mocht u in de tussentijd nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met uw vertrouwde contactpersoon.