Nederlands | Français Belgium

Loading

Aon Political Risk Map 2015:

 

Olieprijs zet ondernemersklimaat in opkomende markten onder druk

 
Brussel, 5 maart 2015 - Problemen met betaling in harde valuta, insolvabiliteit van de overheid en inmenging van de politiek in de economie zijn in 2015 de belangrijkste politieke risico’s voor het bedrijfsleven in opkomende markten. De risico’s daarvan nemen toe door de ontwikkeling van de olieprijs, de renteverhoging in de Verenigde Staten, het conflict tussen Rusland en de Oekraïne en activiteiten van terroristische groeperingen als IS en Boko Haram.

In totaal stond het bedrijfsleven in 12 van de onderzochte 163 opkomende economieën bloot aan hogere politieke risico’s. In 7 landen werd de situatie voor het bedrijfsleven veiliger. Opvallend is ook dat de BRICS-landen niet meer de trekkers zijn van de wereldeconomie als gevolg van politiek geweld, insolvabiliteit van de overheid of inmenging van de politiek in de economie. Dat blijkt uit de 17e Political Risk Map, een wereldkaart die risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon jaarlijks opstelt en die de politieke risico’s voor het bedrijfsleven toont.

Een afbeelding van de wereldkaart in hoge resolutie is beschikbaar door op deze link te klikken:
Aon Political Risk Map 2015


Daarnaast krijgt u via deze link toegang tot de interactieve kaart die voor elke quotering een korte samenvatting geeft alsook een historiek die tot 18 jaar teruggaat.
 

Olieprijs leidt tot toegenomen risico's
Met name in Afrikaanse landen namen de risico’s toe. Als gevolg van de gedaalde olieprijs, lopen bedrijven die in deze regio zakendoen met olieproducerende landen zoals Angola, Ghana, en Mozambique een groter risico op problemen met betalingen in harde valuta en overheden die niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen.
Ook in Maghreb landen, Rusland en Venezuela is zakendoen risicovoller geworden onder meer als gevolg van de gedaalde olieprijs.
Landen in het Midden-Oosten hebben ook last van de lage olieprijs maar dankzij hun ruime financiële reserves blijven de politieke risico’s in deze landen beheersbaar.
 

Groeilanden: stop and go
Het conflict in Oost-Oekraïne, sancties tegen Rusland en de lage olieprijs zorgen ervoor dat zaken doen in deze regio zeer moeilijk is. Ook in omringende landen als Wit-Rusland en Kazachstan heeft dat negatieve gevolgen voor het internationale bedrijfsleven. "Maar niet alleen Rusland of de overige BRICS-landen zien hun economische vooruitzichten achteruitgaan, ook andere opkomende landen hebben negatieve vooruitzichten. We kunnen niet om de vraag heen of de groeilanden aan het einde zijn gekomen van een periode van sterke expansie" zegt Jean-Louis Coppers, Gedelegeerd Bestuurder van CRiON, de gespecialiseerde makelaar in krediet & politieke risico's en onderdeel van Aon, "Betekent dit de terugkeer naar het patroon van stop and go uit het verleden, de afwisseling van perioden van sterke economische groei en perioden van trage groei of zelfs achteruitgang?"
 

Extremistische groeperingen
Naast de lage olieprijs, zorgt de strijd tegen extreme islamitische groeperingen in een aantal landen voor een ongunstig bedrijfsklimaat. De strijd tegen Islamitische Staat zorgt voor hoge risico's in het Midden-Oosten en bij uitbreiding in volledig West-Azië, terwijl groeperingen zoals Boko Haram en al-Shabaab het toch al uitdagende bedrijfsklimaat sterk bemoeilijken in Centraal en Noord Afrika.
 

Over Aon's Political Risk Map 2015
Risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon heeft in 163 landen en gebieden de politieke risico's gemeten. De kaart geeft een indicatie van de algemene politieke risico's voor het internationale bedrijfsleven en van de risico's op een aantal specifieke gebieden, die betrekking hebben op de maatregelen (of het achterwege blijven daarvan) van buitenlandse regeringen. Elk land op de kaart is gewaardeerd voor verschillende soorten risico's:
 

  • problemen met betalingen in harde valuta,
  • de insolvabiliteit van de overheid,
  • inmenging van de politiek in de economie,
  • verstoring van de toeleveringsketen,
  • wet- en regelgeving,
  • politiek geweld,
  • het gemak van zakendoen,
  • de kwetsbaarheid van de financiële instellingen,
  • en het vermogen van de overheid om fiscaal beleid te voeren.

Ieder land heeft een waardering gekregen op een schaal die van 'Laag' via 'Gemiddeld-laag', 'Gemiddeld' en 'Gemiddeld-hoog' oploopt tot 'Hoog' en 'Zeer hoog'. Lidstaten van de Europese Unie en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling zijn op de kaart voor 2015 niet meegenomen. Aon 2015 Political Risk Map.

De waarderingen voor de landen zijn tot stand gekomen op basis van een combinatie van analyses van Aon Risk Solutions, Roubini Global Economics, een onafhankelijk, wereldwijd opererend advies- en onderzoeksbureau, en de mening van ruim 20 syndicaten van Lloyd's en bedrijfsverzekeraars die actief politieke risico's verzekeren.

De interactieve kaart kan u consulteren op deze link.
 

Verschuivingen op de kaart en trends in 2015
De politieke risico's voor het bedrijfsleven namen toe in Angola, Centraal Afrikaanse Republiek, Burkina Fasso, Ghana, Guinee, Haïti, Libië, Mozambique, Oman, Pakistan, Sierra Leone en Oeganda.

De meest risicovolle landen zijn Afghanistan, Centraal Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Democratische Republiek Congo, Eritrea, Guinee-Bissau, Iran, Irak, Noord-Korea, Pakistan, Somalië, Zuid-Sudan, Sudan, Syrië, Venezuela en Yemen.

In Dominicaanse Republiek, Equador, Georgië, Laos, Panama, Swaziland en Zimbabwe namen de risico’s af. Vooral in Latijns-Amerika en de Caraïben daalden de risico’s het afgelopen jaar. Deze regio profiteert van de economische groei in de Verenigde Staten

 


Volg Aon