Nederlands | Français Belgium

Regeling voor aanvullende voordelen in verband met Covid-19 verlengd tot 30 september 2021

 

Newsletter Aon Update | 2021

In de Kamer werd op 21 juni 2021 een nieuw wetsontwerp ingediend houdende tijdelijke ondersteuningsmaatregelen ten gevolge van de COVID-19-pandemie (Document 55K2070). Dit wetsontwerp voorziet ook een verlenging van de maatregelen voor aanvullende voordelen tot 30 september 2021.

Niet nieuw

De wettelijke regeling voor de aanvullende voordelen werd opgezet door de Wet van 7 mei 2020. We verwijzen in dat verband graag naar onze nieuwsbrieven van mei 2020, juli 2020, september 2020, januari 2021 en april 2021 voor meer details inzake de regeling zelf en de vorige verlengingen ervan.

Inhoud

De Wet van 7 mei 2020 voorzag initieel in een einddatum op 30 september 2020. Dit nieuwe wetsontwerp verlengt deze datum dus tot 30 september 2021.

De verlengde regeling laat zich, net als voorheen, als volgt samenvatten:

  • Het wettelijk kader is van toepassing op de dekkingen pensioen, overlijden, ziektekosten, arbeidsongeschiktheid en invaliditeit en de eventuele bijkomende solidariteitstoezeggingen;
  • Het basisprincipe is dat al deze dekkingen onverkort worden voortgezet tijdens de periode van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht of wegens economische redenen in het kader van de COVID-19 crisis;
  • Het behoud van de dekkingen brengt geen wijziging van de contractuele voorwaarden met zich mee en de bijdragen worden berekend alsof er geen tijdelijke werkloosheid is. Werkgevers kunnen er bovendien voor kiezen om de betaling van deze bijdragen uit te stellen tot uiterlijk 30 september 2021. De pensioeninstelling moet dan uiteraard op de hoogte gebracht worden;
  • Rendement op de (pensioen)bijdragen in Tak 23 of bij een pensioenfonds met een middelenverbintenis ten gunste van de aangeslotenen wordt maar toegekend vanaf de datum van effectieve betaling van deze bijdragen, tenzij het reglement iets anders bepaald;
  • De pensioeninstellingen informeren de betrokken werkgevers / inrichters over de inhoud van dit akkoord en de verschillende mogelijkheden.

Alternatief

De regeling voorziet dus in een automatische voortzetting van de verschillende aanvullende voordelen. Eventueel kan de werkgever er ook voor kiezen om de aanvullende voordelen alsnog te schorsen gedurende de periode van tijdelijke werkloosheid. De dekking overlijden kan echter nooit geschorst worden: de wet voorziet hier expliciet dat deze dekking verplicht moet voortgezet worden tot 30 september 2021.

Verlenging, en enkel verlenging

Het betreft hier dus een eenvoudige verlenging van het wettelijk kader tot 30 september 2021. Deze verlenging houdt in dat de bestaande toestand wordt verdergezet; er wordt met andere woorden geen bijkomend beslissingsmoment voor de inrichters voorzien. Dit betekent concreet het volgende:

  • Voor inrichters (werkgevers) die de automatische voortzetting hebben geweigerd, werkt deze beslissing verder door. De verplichting om de in het pensioenreglement voorziene overlijdensdekking te behouden (alsof de werknemers in kwestie nog actief zouden zijn) wordt zoals gezegd eveneens verlengd tot en met 30 september 2021;
  • Inrichters die nog niet geconfronteerd zijn met tijdelijke werkloosheid in het kader van de Covid-19-pandemie en die dus nog geen beslissing in dit kader hebben gecommuniceerd aan hun pensioeninstelling, kunnen dit alsnog doen binnen een termijn van 30 dagen volgend op een eerste zulk geval;
  • Voor pensioenplannen waar de automatische voortzetting van toepassing is, loopt deze automatisch verder tot en met 30 september 2021. De inrichters hebben niet de mogelijkheid om hiervan af te wijken voor de toekomst.

Gezien het hier gaat om een loutere voortzetting van de bestaande toestand, zijn er ook geen bijkomende communicatieverplichtingen voorzien voor werkgever of pensioeninstelling.

Aanpassing pensioenreglementen

Het wetsontwerp van 21 juni 2021 voorziet bovendien in een verlenging van de termijn waarbinnen de formele aanpassing van de pensioenreglementen dient te gebeuren. Deze termijn wordt verlengd met 1 jaar, waardoor de reglementen uiterlijk op 31 december 2022 dienen te zijn aangepast.

Conclusie

Het (verlengde) wettelijk kader biedt stabiliteit en zekerheid tot 30 september 2021. Aon staat klaar om u verder te helpen. Neem gerust contact op met uw vertrouwde contactpersoon.