Netherlands
Kabinet doet stamrecht in de ban

Kabinet doet stamrecht in de ban

Per 1 januari 2014 wil het kabinet voor nieuwe gevallen de mogelijkheid beëindigen om via een stamrecht belastingheffing over een ontslagvergoeding uit te stellen. Voortaan zal over de ontslagvergoeding direct (progressief) belasting worden geheven. Daarnaast geldt een fiscale vrijstelling over 20% van het tegoed, als het volledige tegoed uit bestaande stamrechten in 2014 wordt opgenomen.

Beide maatregelen zijn bedoeld om de heffing van de belasting over de vergoeding in de tijd naar voren te halen. Daarnaast komt de ontslagvergoeding op deze manier eerder vrij ter beschikking. De regering hoopt dat dit de consumentenuitgaven – en daarmee de economie – stimuleert.

Spreiding van belastingheffing
Ontslagvergoedingen worden vaak in een zogeheten stamrecht ondergebracht om belastingheffing over de vergoeding in de tijd te spreiden. Dit kan via banksparen, een verzekeringspolis of in eigen beheer in een stamrecht BV. Wanneer een ontslagvergoeding rechtstreeks wordt overgeboekt naar een bankspaarrekening, een verzekeringspolis of de stamrecht BV is er op dat moment geen belasting verschuldigd. De belastingheffing vindt pas plaats op het moment dat er wordt uitgekeerd.

Visie Aon
De bovengenoemgde maatregelen passen in het streven van de politiek om fiscaal gedreven producten te beperken of af te schaffen en ontslagvergoedingen te beperken. Medewerkers die onvrijwillig ontslagen worden krijgen hierdoor te maken met een hogere belastingdruk op hun ontslagvergoeding. In een aantal situaties is het wellicht mogelijk de belastingdruk te matigen door toepassing van inkomensmiddeling over drie jaar. Een voordeel van de maatregel is dat het geld vrij ter beschikking komt. Daar staat echter tegenover dat de middelen jaarlijks ook in de box-3 heffing meegenomen zullen worden. Voor verzekeraars en (financiële) adviseurs die zich met ontslagvergoedingen bezighouden, betekent de maatregel een inperking van de markt voor deze activiteiten. 

Contact

Eerdere edities

Deel dit artikel

Volg Aon Nederland