Netherlands
Pensioenstelsel fors versoberd

Pensioenstelsel fors versoberd

Verlaging maximale pensioenopbouw
Het kabinet wil een verdere versobering van het pensioenstelsel doorvoeren, onder meer door een verdere verlaging van de maximale pensioenopbouw. Hoewel de exacte gevolgen nog onbekend zijn, is duidelijk dat werkgevers en pensioenfondsbestuurders zich moeten voorbereiden op forse veranderingen.

Het was al bekend dat per 1 januari 2014 een aantal versoberende maatregelen ingaan. Zo gaat de pensioenrichtleeftijd omhoog van 65 naar 67 jaar en wordt de fiscaal maximale pensioenopbouw verlaagd. Hierbij zakt voor middelloonregelingen het opbouwpercentage van 2,25% naar 2,15%. Overeenkomstig wordt ook het partner- en wezenpensioen verlaagd.

Vanaf 2015 wordt het maximale opbouwpercentage naar verwachting verder verlaagd naar 1,75%. Tegelijkertijd wordt het maximum pensioensalaris beperkt tot 100.000 euro en worden het partner- en wezenpensioen ook verder verlaagd. Om deze forse beperkingen in de pensioenopbouw enigszins te verzachten, komt er een mogelijkheid om vanuit het nettoloon extra pensioen op te bouwen; van 0,1% over het salaris tot 100.000 euro en van 1,85% over het salaris boven deze grens. Deze maatregel komt voort uit voorstellen door sociale partners.

Bezwaren Eerste Kamer
De Tweede Kamer heeft al ingestemd met de beoogde maatregelen voor 2015, maar de Eerste Kamer ziet nog veel bezwaren. Eén van de discussiepunten is dat de compensatiemaatregel forse uitvoeringskosten met zich mee brengt. Verder dringt de Eerste Kamer aan op een totaalbenadering om het vertrouwen in het pensioenstelsel terug te winnen. Het kabinet overlegt achter de schermen om alsnog steun te vinden voor de pensioenplannen. Op 8 oktober aanstaande zal duidelijk zijn of voldoende tegemoet is gekomen aan de bezwaren van de Eerste Kamer.

Betaalbaarheid pensioenstelsel
De verwachting is niet dat deze versobering van het pensioen al meteen zal leiden tot verlaging van de pensioenpremies. Pensioenfondsen lijken voorlopig vast te houden aan de huidige pensioenpremies om buffers op te bouwen, evenals extra vermogen voor indexaties. Ook de wetsvoorstellen rond de invoering van een reëel pensioencontract lijken voorlopig nog niet te leiden tot een daling van de pensioenpremies. Het CPB verwacht in de Macro Economische Verkenning dan ook dat de pensioenpremies nauwelijks zullen worden aangepast.

Visie Aon
Er is nog veel onduidelijk over de opzet van ons pensioenstelsel vanaf 2015. Wel erkennen alle betrokken partijen in de pensioenwereld dat het tijd is voor verandering. Dát er zaken gaan veranderen is in elk geval duidelijk. Voor werkgevers en besturen van pensioenfondsen is het zaak om zich hier tijdig op voor te bereiden. De verwachte aanpassingen in het pensioenstelsel maken dit een uitgelezen moment om uw pensioenregeling – en de uitvoering daarvan – grondig te analyseren. Als werkgever, maar ook als bestuurder van een pensioenfonds, is het van groot belang dat u nu stappen zet om tot een duurzame pensioenregeling te komen. Hierbij kunt u ook denken aan het afstemmen van de pensioenregeling op het totale arbeidsvoorwaardenpakket, passend bij de wens van de werknemers.

Contact

Eerdere edities

Deel dit artikel

Volg Aon Nederland