Greece Greece

Αλήθεια! Ποιο είναι το ποσό της σύνταξης που δικαιούμαι;

 

Πρόκειται για το πιο σύνηθες ερώτημα των Ελλήνων πολιτών σήμερα, μετά τον συνεχή καταιγισμό ενημερώσεων για μειώσεις στις συντάξεις.


Είναι γεγονός ότι, οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, έδιναν ιδιαίτερη βαρύτητα στo ποσό της σύνταξής τους, το οποίο μετά από πολλά χρόνια εργασίας και αντίστοιχων εισφορών, θα μπορούσε να τους εξασφαλίσει μία ήρεμη και αξιοπρεπή ζωή στα χρόνια της τρίτης ηλικίας.

Δυστυχώς, έπειτα από 25 μειώσεις συντάξεων μέχρι σήμερα, οι προσδοκίες αυτές ακυρώθηκαν. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η κρατική εγγυημένη σύνταξη διαμορφώνεται στα €384/μήνα (εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις του νόμου) και επιπρόσθετα, υπάρχει η ανταποδοτική σύνταξη, ένα ποσό που προκύπτει από τον υπολογισμό του μέσου όρου μισθού όλων των εργασιακών χρόνων, πολλαπλασιαζόμενο με το αντίστοιχο ποσοστό αναπλήρωσης των ετών εργασίας.
 
Το τελικό ποσό σύνταξης που προκύπτει από τον συνδυασμό των δύο ανωτέρω συντάξεων (εγγυημένη + ανταποδοτική), δυστυχώς ,αποτελεί ένα χαμηλό ποσοστό αναπλήρωσης του τελευταίου μισθού (συνήθως γύρω στο 30% - 40%).

Στην περίπτωση όπου ένας εργαζόμενος θέλει να κρατήσει το υφιστάμενο βιοτικό επίπεδο ζωής, υπολογίζεται πως στην τρίτη ηλικία θα πρέπει να λαμβάνει ως σύνταξη τουλάχιστον το 60% του τελευταίου του μισθού.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν, πως πρέπει να εξεταστεί σήμερα η προοπτική της ατομικής σύνταξης κάθε εργαζόμενου, ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες συμπληρωματικές κινήσεις αποταμίευσης.
 
Μέσω της εξατομικευμένης μελέτης “Pension Planning” δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθεί εγκαίρως η στρατηγική που θα καθορίσει την ζωή κάθε εργαζόμενου στα συντάξιμα χρόνια, διασφαλίζοντας το αίσθημα ασφάλειας και αξιοπρέπειας.


Ρίτα Χριστοδουλάτου
Director  |  Life Planning
+30 213 017 7100 (Αθήνα)
[email protected]