Greece Greece

5 Λάθη που πρέπει να αποφύγεις όταν σκέφτεσαι την συνταξιοδότησή σου


Όλοι μας επιθυμούμε τα χρόνια της συνταξιοδότησης να είναι μία περίοδος ηρεμίας, μία περίοδος δημιουργικής απασχόλησης (για hobbies και δράσεις που πριν δεν προλαβαίναμε όταν εργαζόμασταν), μία περίοδος που ο χρόνος μας θα μπορεί να διοχετευθεί σε ότι μας ευχαριστεί.


Εκτός από τον διαθέσιμο χρόνο όμως είναι απαραίτητη και η οικονομική μας ανεξαρτησία.
Έχεις σκεφθεί πως θέλεις να είναι η ζωή σου όταν συνταξιοδοτηθείς; Κι αν ανήκεις σε αυτούς που αναρωτιούνται αν στην περίοδο της συνταξιοδότησης θα μπορούν να διατηρήσουν το βιοτικό επίπεδο που έχουν επιλέξει, είσαι βέβαιος ότι ακολουθείς τα σωστά βήματα;  Αποφεύγεις τα συχνά λάθη που σε αποτρέπουν από την επίτευξη του στόχου σου;

Διάβασε παρακάτω ποια είναι τα συνήθη λάθη και γιατί πρέπει να τα αποφύγεις:



1ο ΛΑΘΟΣ: Η σύνταξη του κοινωνικού φορέα είναι αρκετή


ΓΙΑΤΙ: Σύμφωνα με σχετικές μελέτες ένας συνταξιούχος χρειάζεται ως εισόδημα τουλάχιστον το 60% του τελευταίου μηνιαίου μισθού του, αν επιθυμεί να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο ζωής που έχει και στην ηλικία της συνταξιοδότησης.

H σύνταξη του κοινωνικού φορέα (εθνική και αναλογική) δεν έχει σχεδιαστεί για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες ενός συνταξιούχου αφού η σύνταξη είναι πολύ μικρότερη από τον τελευταίο μισθό και σίγουρα σε πολύ μικρότερο ποσοστό από το ανωτέρω.   



2ο ΛΑΘΟΣ: Να ξεκινήσεις την αποταμίευση σε μεγάλη ηλικία


ΓΙΑΤΙ: Όσο πιο νέος/νέα ξεκινήσεις την διαδικασία αυτή, τόσο μικρότερη θα είναι η μηνιαία αποταμίευση, γιατί θα έχεις περισσότερα χρόνια έως την ηλικία συνταξιοδότησής σου. Η καθυστερημένη απόφαση έναρξης της διαδικασίας αυξάνει το μηνιαίο ποσό αποταμίευσης αφού θα έχεις λιγότερα χρόνια έως την ηλικία συνταξιοδότησης.

Ο στόχος είναι ένας: Η δημιουργία ικανοποιητικού κεφαλαίου στην ηλικία συνταξιοδότησης.  Όσο νωρίτερα ξεκινήσεις, τόσο πιο εύκολα θα το επιτύχεις.



3ο ΛΑΘΟΣ: Έλλειψη πειθαρχίας


ΓΙΑΤΙ: Αν επιθυμείς μία άνετη ζωή στην περίοδο συνταξιοδότησης, θα πρέπει να ξεκινήσεις να αποταμιεύεις σε συστηματική βάση (ενδείκνυται η μηνιαία αποταμίευση).  Μην αφήνεις εξωγενείς παράγοντες να σε αποπροσανατολίσουν από αυτή την πρακτική.

Προγραμμάτισε κάθε χρόνο όχι μόνο να αποταμιεύεις συστηματικά αλλά και να αυξάνεις την αποταμίευση σου κατά 1%, έτσι ώστε η επίτευξη του στόχου, που εσύ θα ορίσεις, να είναι βέβαιη. Η πειθαρχία αυτή θα σου προσφέρει την απαραίτητη ψυχική ηρεμία στην περίοδο της συνταξιοδότησης, αλλά και οικονομική ανεξαρτησία για να ζήσεις όπως έχεις ονειρευθεί.



4ο ΛΑΘΟΣ: Αποταμιεύεις λίγα χρήματα, όχι αρκετά για να πετύχεις τον στόχο σου


ΓΙΑΤΙ: Ακόμα και αν έχεις θέσει ένα στόχο, αυτός μπορεί να διαφοροποιηθεί στην πορεία.  Οι λόγοι ποικίλουν:  χρειάζεσαι μεγαλύτερη σύνταξη, αποφασίζεις να αποσυρθείς σε μικρότερη ηλικία από το προβλεπόμενο, το οικονομικό περιβάλλον διαφοροποιείται, το κοινωνικό σύστημα αλλάζει, κ.α. Εσύ, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχεις συσσωρεύσει ένα ικανό κεφάλαιο, για να καλύψεις οποιαδήποτε ανατροπή του πλάνου σου.



5ο ΛΑΘΟΣ: Να μην αξιοποιείς τα διαθέσιμα εργαλεία συνταξιοδότησης


ΓΙΑΤΙ: Στην αγορά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δημιουργήσεις το επιθυμητό κεφάλαιο για την συνταξιοδότησή σου, μέσω συστηματικής μηνιαίας αποταμίευσης.  Διαθέσιμες επιλογές είναι:
 
  • ο καταθετικός τραπεζικός λογαριασμός (άμεση ρευστότητα), 
  • η συμμετοχή σε ομαδικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα ή επαγγελματικό ταμείο (ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση), 
  • η αποταμίευση σε ατομικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης εγγυημένου, ή μη, αποτελέσματος (ασφαλιστική δικλείδα για αποταμίευση, ακόμα και σε περίπτωση προβλήματος υγείας).  
Η κάθε μία από τις ανωτέρω επιλογές, έχουν διαφορετική βαρύτητα ανάλογα με την ανάγκη αλλά και τον στόχο σου. Το σίγουρο όμως είναι ότι η διασπορά αποταμίευσης πάντα βοηθά στη μεγιστοποίηση του τελικού αποτελέσματος και ελαχιστοποίηση του οικονομικού κινδύνου.



Τι μπορείς να κάνεις  


Για να έχεις μία άνετη ζωή στην συνταξιοδότηση είναι απαραίτητο να σχεδιάσεις σήμερα το πλάνο σου ώστε να επιτύχεις τον στόχο σου.
 
Μέσω της εξατομικευμένης μελέτης Pension Planning, σου δίνεται η δυνατότητα να χαράξεις εγκαίρως την στρατηγική που θα σου επιτρέψει  να ζήσεις ως συνταξιούχος  με αίσθημα ασφάλειας και αξιοπρέπειας.

Στην Aon διαθέτουμε εξειδίκευση και πολύχρονη εμπειρία στη δημιουργία στρατηγικών για την συνταξιοδότηση και μπορούμε να αποτελέσουμε τον έμπιστο σύμβουλό σου.

Επικοινώνησε μαζί μας για να καταγράψουμε τις δικές σου ανάγκες και να αποκτήσεις το δικό σου συνταξιοδοτικό σχέδιο.  



Ρίτα Χριστοδουλάτου
Director |  Life Planning
+30 213 017 7100 (Αθήνα)
[email protected]