Finland
Globaalit hankintaketjut altistavat myös suomalaisyritykset luonnonkatastrofeille – vakuutuksella voi kattaa vahinkoja


Globaalit hankintaketjut altistavat myös suomalaisyritykset luonnonkatastrofeille – vakuutuksella voi kattaa vahinkoja

May 14, 2018 | Sanna-Maria Salminen


Aktiivinen hurrikaanikausi Yhdysvalloissa, Meksikon maanjäristys, Etelä-Euroopan kuivuus ja Kalifornian laaja maastopalo olivat merkittäviä luonnonkatastrofeja vuonna 2017. Aon Benfieldin Weather, Climate & Catastrophe Insight -raportin mukaan vuonna 2017 maapallolla tapahtui yhteensä 330 merkittävää luonnonkatastrofia, jotka olivat osaltaan aiheuttamassa yhteensä 353 miljardin dollarin taloudelliset vahingot. 


Suomessa vastaavat luonnonkatastrofit eivät onneksi ole yleisiä, mutta katastrofien vaikutukset yltävät globaalin liiketoiminnan myötä myös kotimaisten yritysten arkeen. Miten suomalaisyritykset voivat varautua tähän? 


Vuosi 2017 oli historian kallein säävahinkojen osalta


Suomessa olemme välttyneet merkittäviltä luonnonkatastrofeilta. Kuitenkin säästä aiheutuneita vahinkoja tapahtuu pienemmässä mittakaavassa vuosittain esimerkiksi syysmyrskyjen ja kevättulvien johdosta. Kuten kuvasta 1 näkee, globaalisti säävahinkojen osalta vuosi 2017 oli historian kallein ylittäen 294 miljardin dollarin vahingot vuodelta 2005. Katastrofiraportin mukaan 353 miljardin dollarin taloudellisista vahingoista 97 prosenttia aiheutui säähän liittyvistä ilmiöistä. Säävahingoksi luokitellaan muun muassa hirmumyrskyt, tulvat ja maastopalot. Taloudellisista vahingoista 62 prosenttia johtui hurrikaanien Harvey, Irma ja Maria aiheuttamista tuhoista Yhdysvalloissa ja Karibialla. 

Kuva 1. Säävahingoista aiheutuneet maailmanlaajuiset taloudelliset vahingot vuosittain.


Asiakkaasi vahinko voi olla myös sinun vahinko


Aonin Kari Willgrenin mukaan nykybisneksen ollessa kansainvälistä myös suomalaisyritykset altistuvat luonnonkatastrofien vaikutuksille globaalien hankintaketjujen, asiakkaiden sekä kuljetusketjujen myötä. Luonnonkatastrofit ja äärimmäiset sääilmiöt voivat aiheuttaa ongelmia esimerkiksi komponenttien ja raaka-aineiden saatavuuteen. Näin kävi vuonna 2010, kun tulivuorenpurkaus Islannissa pysäytti Euroopan lentoliikenteen tuhkapilven vuoksi.

Säävahingon ei tarvitse tapahtua ainoastaan oman yrityksen pihapiirissä ollakseen harmillinen. Säähän liittyvät ilmiöt tuovat oman riskinsä suomalaisyrityksille epäsuorasti riippuvuusvahinkojen kautta. Mikäli yrityksen toimittajan, asiakkaan tai tytäryhtiön toiminta häiriintyy luonnonkatastrofin johdosta, se voi vaikuttaa myös suomalaisyrityksen toimintaan näiden riippuvuussuhteiden kautta. Esimerkiksi luonnonkatastrofivahingon keskeyttäessä merkittävän asiakkaasi liiketoiminnan on vaikutuksia nähtävissä myös sinun yrityksesi myyntiluvuissa. 


Vakuutusehdoilla on väliä – tarkista turvasi


Pienille ja keskisuurille yrityksille riippuvuussuhteista aiheutuneet keskeytykset eivät usein ole tuttuja. Sami Ylimäki Aonilta kertoo, että Aonin omaisuus- ja keskeytysvakuutuksissa riippuvuussuhteista aiheutuneet keskeytykset on otettu huomioon, kuten myös sääilmiöiden tuomat riskit. Riippuvuusvahinkoja on mahdollista kattaa ennalta määrättyyn enimmäiskorvausmäärään asti nimeämättömien toimittajien osalta tai nimeämällä tärkeimmät toimittajat korkeammilla enimmäiskorvausmäärillä. Usein vakuutusyhtiöiden perusehdoissa vakuutusturvat riippuvuusvahingoille ovat alhaiset tai niitä ei ole ollenkaan. Tärkeintä on, että yrityksen riippuvuusriskit on tunnistettu ja vakuutettu asianmukaisesti.  

Jos haluat keskustella lisää luonnonkatastrofien vaikutuksista yrityksesi liiketoimintaan ota yhteyttä asiantuntijoihimme:

Kari Willgren
+358 40 7222 821
[email protected]

Sami Ylimäki
+358 400 408549
[email protected]

 

Kirjoittaja

Tilaa uutiskirje