Finland
Vuosi 2017 oli historian kallein säävahinkojen osalta – 344 miljardin dollarin taloudelliset vahingot maailmanlaajuisesti

Työntekijöiden sitoutumisaste palasi takaisin kaikkien aikojen huippulukemiin vuonna 2017


Maailmanlaajuisesti mitattu työntekijöiden sitoutumisaste hyppäsi takaisin huippulukemiin vuonna 2017 vuoden 2016 notkahduksen jälkeen, kertoo Aonin tuore 2018 Trends in Global Employee Engagement –raportti. 

Aonin tekemään analyysiin osallistui yli 5 miljoonaa työntekijää yli 1000 organisaatiosta ympäri maailman. Raportti osoittaa, että työntekijöiden sitoutuminen työnantajaan ja työtehtäviin nousi ja työntekijöiden sitoutumisaste palasi uudelleen 65 prosenttiin vuonna 2017 edellisvuoden 63 prosentista. Korkeasti sitoutuneiden työntekijöiden prosenttiosuus nousi vuoden 2016 24 prosentista 27 prosenttiin vuonna 2017.

Työntekijöiden sitoutumisaste vuodesta 2011 alkaen

2017    65 %
2016    63 %
2015    65 %
2014    62 %
2013    60 %
2012    58 %
2011    59 %
 
Henkilöstön parantunut sitoutuminen vaikuttaa yrityksen taloudelliseen tulokseen. Aonin tutkimuksen mukaan viiden prosenttiyksikön kasvu työntekijöiden sitoutumisessa ennakoi vuoden päästä kolmen prosentin nousua liikevaihdossa. [1]

”Ihmisten sitoutumisen merkitys yrityksen tuottavuudelle on iso. Jokainen meistä voi itse miettiä omaa suoritustasoaan silloin, kun on ainoastaan suostunut tavoitteisiin verrattuna siihen, kun tavoitteiden saavuttamisella on sinulle henkilökohtainen merkitys”, sanoo Tuuli Paasilehto, Aon Finlandin Managing Director. ”Ihmisten sitoutumisen mittaaminen ei riitä. Mittauksesta ilmenevien hyvien asioiden vahvistaminen ja näkyvä perehtyminen niihin asioihin, jotka ihmisten mukaan ovat pielessä, näkyy tunnusluvuissa. Jopa silloin, kun olosuhteiden muuttaminen tuntuu mahdottomalta, voi auttaa niistä jutteleminen avoimesti ihmisten kanssa. Kun ihminen tuntee, että häntä, hänen ajatuksiaan ja tarpeitaan arvostetaan, hän tekee mielellään vähän enemmän kuin välttämättömän.”

Top 5 sitoutumiseen vaikuttavaa tekijää maailmanlaajuisesti


Raportin mukaan palkkiot ja tunnustus sijoittuivat merkittävimmiksi sitoutumista edistäviksi tekijöiksi jo toista vuotta peräkkäin. 
 

Vuosi 2017   Merkittävimmät sitoutumista tukevat tekijät   Vuosi 2016  
#1 Palkkiot ja tunnustus #1
#2 Ylin johto #3
#3 Uramahdollisuudet     #4
#4 Yrityksen arvolupaus #2
#5 Mahdollistava työympäristö #5


”Henkilöstön sitouttamista on tärkeä tarkastella koko elinkaaren näkökulmasta, alkaen yrityskuvasta ja rekrytoinnista, jatkuen parhaassa tapauksessa jopa työsuhteen jälkeen. Odotusten hallinta, palkitseminen ja urakehitys ovat avainasemassa, erityisesti huomioiden kiihtyvä muutoksen tahti työelämässä. Näiden asioiden hallitsemiseksi monimuotoinen kommunikointi on erityisen tärkeää”, kommentoi Janne Myllymäki, Aon Finlandin Health & Benefits -palveluiden johtaja.

Alueellisia eroja


Raportissa havaittiin alueellisia eroja työntekijöiden sitoutumisasteessa. Niitä aiheuttivat alueelliset ja maakohtaiset taloudelliset, poliittiset ja kulttuuriset erot.

Euroopassa mitattiin maailman alhaisin sitoutumisaste, 60 prosenttia. Kuitenkin vuonna 2017 tutkimuksen neljä suurinta parannusta edellisvuoteen verrattuna tehneet maat olivat eurooppalaisia: Ruotsi (9 prosenttiyksikköä), Itävalta (9 prosenttiyksikköä), Alankomaat (7 prosenttiyksikköä) ja Ranska (6 prosenttiyksikköä).

Työntekijöiden sitoutumisaste nousi eniten Afrikassa vuoden 2016 61 prosentista vuoden 2017 66 prosenttiin. Kaiken kaikkiaan sitoutuminen on parantunut Afrikassa 15 prosenttiyksikköä vuodesta 2012 lähtien.

Aasian ja Tyynenmeren alueella henkilöstön sitoutumisaste palasi takaisin kaikkien aikojen korkeimpiin lukemiin, 65 prosenttiin, vuoden 2016 kolmen prosenttiyksikön pudotuksen jälkeen. 

Henkilöstön sitoutuminen alueittain 
 

Alue 2017
Eurooppa    60 % (nousua 2 prosenttiyksikköä)
Pohjois-Amerikka    64 % (ei muutosta)
Latinalainen Amerikka  75 % (ei muutosta)
Aasian ja Tyynenmeren alue   65 % (nousua 3 prosenttiyksikköä)
Afrikka     66 % (nousua 5 prosenttiyksikköä)


Lue raportti kokonaisuudessaan tästä: www.aon.com/engagement18

Seuraa Aon Finlandia Twitterissä: https://twitter.com/AonFinland


________________________________________
[1] Aon 2013 Trends in Global Employee Engagement Report

Aon Finland on Suomen johtava yritysjohtajien neuvonantaja vakuuttamisessa, riskienhallinnassa sekä henkilöstöetuuksissa. Aon Finland suunnittelee ja ostaa suomalaisten yritysten riskeille rahoitusta vuosittain kymmenien miljardien eurojen arvosta. Vakuutusmeklarina Aon on vakuutusalan ammattilainen ja puolueeton asiantuntija, jonka avulla yritys voi tehostaa riskien sekä vakuutusratkaisujen hallinnointia. Aonin liiketoiminta on organisoitu maailmanlaajuiseksi verkostoksi, joka toimii 120 maassa 50 000 asiantuntijan voimin. Sen pääkonttori sijaitsee Lontoossa. Aon Finlandin liikevaihto oli vuonna 2016 12,6 miljoonaa euroa ja Aon Plc:n 11,6 miljardia dollaria.

Lisätietoja
 

Tilaa uutiskirje