Nederlands | Français Belgium

Hoge brandstofprijzen, tips om zuiniger te rijden!

 

De afgelopen weken hebben de brandstofprijzen ongekende hoogten bereikt. Uw auto voltanken was nog nooit zo duur. Wat kun je eraan doen om de kosten toch enigszins binnen de perken te houden? Hieronder volgen een aantal praktische tips!

Anticipeer in het verkeer
Door te anticiperen op het verkeer, kan u tot 10% brandstof besparen. Het komt er dus op aan om rustig te rijden. Niet te veel gas geven, uw auto laten uitbollen wanneer u een rood licht nadert en steeds in de juiste versnelling rijden: het helpt allemaal om zuiniger om te springen met uw brandstoftank.
Als je een start-stopsysteem hebt, houdt dit dan best ingeschakeld. Dit systeem legt de motor stil wanneer u in de file staat of moet wachten voor een rood licht. Kies ook de juiste rijstand. Vaak heeft u de keuze uit comfort, sport en eco, waarbij die laatste de gasrespons verlaagt en een automatische versnellingsbak vroeger laat schakelen.
Wist u dat u 25% meer brandstof verbruikt bij 130 km/u dan wanneer u 100 km/u rijdt? Trager rijden loont! Maar ook met een constante snelheid rijden helpt. Uw motor kan dan met een constant toerental blijven draaien. Wanneer uw voertuig uitgerust is met cruise-control, maakt u hier best gebruik van.

Beperk het aantal ritten
Probeer ritten te combineren. Maak je veel korte ritten, dan komt de motor amper op bedrijfstemperatuur. En als een motor niet op bedrijfstemperatuur is, verbruikt hij meer benzine. Een warme motor verbruikt ongeveer de helft vergeleken met een koude motor. Reken erop dat een motor ongeveer een kwartiertje nodig heeft om goed op temperatuur te komen. Het is dan beter om één lange rit te doen door boodschappen te combineren, dan steeds aparte korte ritjes te maken.
Doe eenmaal per week grote boodschappen in plaats van elke dag een klein beetje. Dat scheelt je letterlijk een aantal ritten per week, dus ook de nodige brandstof. En of je nu een aantal keren met een kleine tas boodschappen rijdt, of eenmaal per week met de koffer vol, maakt echt niet veel uit.

Denk ook hier aan

  • Zorg dat de banden op de juiste spanning staan! De banden zijn een essentieel onderdeel van de auto, zij vormen de enige vorm van contact tussen weg en auto. De banden hebben een rolweerstand. Hoe slapper de banden staan, hoe groter deze rolweerstand is. De motor zal dus harder moeten werken om de auto in beweging te krijgen of op snelheid te houden. En een motor die harder moet werken heeft meer benzine nodig. In de gebruiksaanwijzing van de auto, maar ook op internet, kun je de juiste bandenspanning terugvinden.
  • Dakdragers, dakkoffers, fietsendragers en andere accessoires veroorzaken extra luchtweerstand. Verwijder ze dus als u ze niet nodig heeft!
  • Zet de airco uit. Op een warme zomerdag misschien niet de beste optie, maar realiseer je dat je daarmee al snel zo’n 10% op je brandstofkosten bespaart. Denk er dan aan dat je als compensatie niet de ramen openzet. Open ramen zorgen juist weer voor extra weerstand waardoor de motor harder moet werken. Het voordeel van rijden zonder airco ben je dan direct weer kwijt!
  • Gebruik de openbare laadpalen zo veel mogelijk. Heb je de beschikking over een plug-in hybride auto, kies dan bij parkeren voor een plek bij een laadpaal en laad hem op. Ook al gaat het maar om een kwartiertje of een half uurtje. In die korte tijd kun je je accu toch weer wat bijladen waardoor je elektrische actieradius weer toeneemt. Het kan dan net genoeg zijn om geen beroep te hoeven doen op de benzine- of dieselmotor. Bijkomend voordeel is dat de parkeerplekken bij laadpalen vaak nog leeg zijn, dus het scheelt je ook nog zoekwerk.