Nederlands | Français Belgium

Tijdelijke werkloosheid door de energiecrisis en de aanvullende voordelen

 

Newsletter Aon Update | nr. 8 | 2022

Op 3 november 2022 verscheen de Wet van 30 oktober 2022 houdende tijdelijke ondersteuningsmaatregelen ten gevolge van de energiecrisis in het Belgisch Staatsblad. Deze wet bevat ook een regeling tot instandhouding van de aanvullende voordelen bij tijdelijke werkloosheid.

Niet nieuw 
De wettelijke regeling in de Wet van 30 oktober 2022 voor de aanvullende voordelen is een kopie van het regime dat werd voorzien door de Wet van 7 mei 2020 ten gevolge van de COVID-19 pandemie. We verwijzen in dat verband graag naar onze nieuwsbrieven van mei 2020, juli 2020, september 2020, januari 2021, april 2021, augustus 2021 en maart 2022 voor meer details inzake de regeling zelf en de verlengingen ervan. 

Inhoud
De Wet van 30 oktober 2022 is retroactief in werking getreden op 15 september 2022.  De wet voorziet een einddatum voor de regeling tot 31 maart 2023, tenzij dit verlengd wordt.

De regeling laat zich als volgt samenvatten:

  • Het wettelijk kader is van toepassing op de dekkingen pensioen, overlijden, ziektekosten, arbeidsongeschiktheid en invaliditeit en de eventuele bijkomende solidariteitstoezeggingen;
  • Het basisprincipe is dat al deze dekkingen onverkort worden voortgezet tijdens de periode van tijdelijke werkloosheid in het kader van de energiecrisis. De inrichter kan hier echter op eigen verzoek van afwijken. Mocht de inrichter / werkgever toch afwijken van dit principe van verderzetting van de voordelen, dan moet de overlijdensdekking toch behouden  blijven tot 31 maart 2023.
  • Het behoud van de dekkingen brengt geen wijziging van de contractuele voorwaarden met zich mee en de bijdragen worden berekend alsof er geen tijdelijke werkloosheid is. Werkgevers kunnen er bovendien voor kiezen om de betaling van deze bijdragen uit te stellen tot uiterlijk 31 maart 2023. De pensioeninstelling moet dan uiteraard op de hoogte gebracht worden.
  • Rendement op de (pensioen)bijdragen in Tak 23 of bij een pensioenfonds met een middelenverbintenis ten gunste van de aangeslotenen wordt maar toegekend vanaf de datum van effectieve betaling van deze bijdragen, tenzij het reglement iets anders bepaalt;
  • De pensioeninstellingen informeren de betrokken werkgevers / inrichters over de inhoud van deze wet en de verschillende mogelijkheden.

Alternatief
De regeling voorziet dus in een automatische verderzetting van de verschillende aanvullende voordelen. Eventueel kan de werkgever er ook voor kiezen om de aanvullende voordelen alsnog te schorsen gedurende de periode van tijdelijke werkloosheid.

Dit moet gebeuren door binnen de 30 dagen na ontvangst van de hierboven beschreven communicatie de pensioeninstelling in te lichten van de keuze voor schorsing.

De dekking overlijden kan echter nooit geschorst worden: de wet voorziet hier expliciet dat deze dekking verplicht moet voortgezet worden tot 31 maart 2023. Uitstel van betaling is ook steeds mogelijk.

Formaliteiten
Werkgevers moeten aan hun betrokken werknemers duidelijk communiceren over het (eventueel) behoud van de pensioenopbouw en van de risicodekkingen of over de keuze om deze niet verder te zetten.

Er dient ook steeds vermeld te worden dat de overlijdensdekking in alle geval behouden blijft.

De formele aanpassing van de betrokken reglementen moet plaatsvinden tegen ten laatste 31 december 2023.

Conclusie
Het wettelijk kader biedt stabiliteit en zekerheid tot 31 maart 2023. Communicatie tussen alle partijen is, zoals vaak, onontbeerlijk.

Aon staat klaar om u verder te helpen. Neem gerust contact op met uw vertrouwde contactpersoon.