Nederlands | Français Belgium

Wijziging aangifte uitkering aanvullend pensioen vanaf 1 januari 2023

 

Newsletter Aon Update | 2022

Tijdens de zomervakantie ontvingen de werkgevers met een aanvullend pensioenplan een schrijven van de Federale Pensioendienst. Deze communicatie werd verstuurd naar aanleiding van een wijziging in de aangifte van de betalingen van aanvullende pensioenen. Tot op vandaag worden de uitkeringen van het aanvullend pensioen namelijk aangegeven aan het Federale Pensioenkadaster.

Vanaf januari 2023 komt hier verandering in en moeten alle betalingen van aanvullende pensioenen worden aangegeven aan de overheidsdienst Sigedis (DB2P).

De voornaamste drijfveer van deze wijziging is het minimaliseren van het risico op een foutieve inning van de RIZIV- en Solidariteitsbijdrage.

Deze wijziging is niet enkel van toepassing op de aanvullende pensioenen die gefinancierd worden via een verzekeringsmaatschappij of een pensioenfonds. De wijziging heeft ook betrekking op de aanvullende pensioenen die toegekend werden via een interne pensioenbelofte (aan een werknemer of een zelfstandige bedrijfsleider).

De verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van deze nieuwe aangifteprocedure ligt zoals op vandaag bij de uitbetalingsinstelling. Het is dus de verzekeringsmaatschappij of het pensioenfonds die hiervoor verantwoordelijk is. Bij een interne pensioentoezegging ligt de verantwoordelijkheid bij de werkgever of zijn sociaal secretariaat.

Bij de uitkeringen van de 1ste pensioenpijler (wettelijk pensioen) wijzigt er niets. Deze betalingen moeten nog steeds worden aangegeven aan het Federaal Pensioenkadaster.

Mocht u hierover nog vragen hebben, neem dan contact op met uw vertrouwde accountmanager.