Nederlands | Français Belgium

Fleet Prevention Newsflash

 

Winterbanden: wat, waarom, waar en wanneer?

De voordelen van winterbanden staan buiten kijf. Toch blijven enkele mythes hardnekkig de kop op steken. Met de winter voor de deur, maken we voor u een einde aan de discussies over zin en onzin, en zetten we alle punten mooi op een rijtje.

Fleet Prevention

Wat is het verschil tussen een gewone band en een winterband?
Winterbanden zijn speciaal ontworpen om optimaal te presteren bij lagere temperaturen (onder 7°C) en in winterse omstandigheden. Ze worden gemaakt van een zachtere rubbersoort dan doorsnee (zomer)banden, waardoor ze minder uitharden en sneller opwarmen, en zo een betere wegligging garanderen. Het profiel van een winterband heeft zogenoemde lamellen, waardoor het profiel beter ingrijpt op de ondergrond en dus een betere grip geeft bij winterse omstandigheden zoals sneeuw. Een effectieve winterband heeft een minimale profieldiepte van 4 mm, zodat regenwater, modder en sneeuw sneller worden afgevoerd. Nieuwe winterbanden hebben een profieldiepte van ca. 9 mm.

 

Wat met vierseizoenenbanden?
Zijn we in België niet beter gebaat bij vierseizoenenbanden, die de voordelen van zomer- en winterbanden combineren en dus een bandenwissel overbodig maken? Zoals het wel vaker het geval is bij combinaties, is dat niet altijd het beste van twee werelden. Vierseizoenenbanden hebben onder winterse omstandigheden zeker betere rijeigenschappen dan een zomerband, maar testen van onder andere het BIVV en Test-Aankoop wijzen uit dat ze beduidend minder presteren dan een volwaardige winterband. Daarom zijn ook niet alle vierseizoenenbanden als winterband goedgekeurd.

 

Waarom winterbanden?
De belangrijkste reden om winterbanden te monteren is veiligheid: kortere remweg, meer grip op droog en nat wegdek bij lage temperaturen, meer grip op wisselende omstandigheden zoals verse sneeuw, losgereden sneeuw, ijs, diepe waterplassen, enz.

 

Wanneer winterbanden gebruiken?
Omdat het gebruik van winterbanden efficiënt wordt vanaf temperaturen onder de 7°C, is de aangewezen periode voor het gebruik van winterbanden van 1 oktober tot 30 april. Wij raden aan tijdig een afspraak te maken met de bandencentrale, want bij de eerste echte koude of het eerste sneeuwvlokje stromen de aanvragen massaal binnen en ontstaan er lange wachttijden.

 

Waar zijn winterbanden verplicht?
Het gebruik van winterbanden is in België niet verplicht, waardoor u gewoon verzekerd bent als u zonder winterbanden in de sneeuw een ongeval hebt. In bepaalde Europese landen, waaronder de belangrijkste wintersportlanden, zijn winterbanden wel verplicht. In Luxemburg, Duitsland, Slovenië, Tsjechië en de Scandinavische landen zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. In Oostenrijk zijn ze verplicht in een bepaalde periode van het jaar, en in Italië, Frankrijk, Spanje en Zwitserland zijn ze verplicht indien dit aangegeven staat op een verkeersbord.

 

We wensen u alvast een veilige reis!